vineri, 29 martie, 2024

Semne care arata ca ficatul tau este bolnav

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca nu da simptome clare care sa ne trimita la medic, ficatul bolnav ne transmite totusi semnale. In fazele de inceput insa acestea sunt destul de neclare.

OBOSEALA
Unul dintre primele simptome in tulburarile hepatice este starea permanenta de oboseala. Desi este normal sa ne simtim epuizati dupa o zi de munca, persoanele care au tulburari hepatice resimt oboseala si slabiciunea chiar si dupa o noapte de somn sau dupa o saptamana de odihna. In plus, nivelul de energie fluctueaza de-a lungul zilei, astfel ca apar dificultati de concentrare si stari de somnolenta dupa-amiaza.

DURERI DE CAP
Fiindca problemele hepatice afecteaza si sistemul nervos, pot aparea manifestari cum sunt durerile de cap frecvente, ameteala, iritabilitate si stari depresive, dar si tulburari de concentrare, treceri bruste de la o stare de spirit la alta si chiar stari de manie nejustificat

NGALBENIREA PIELII
In cazul hepatitelor, icterul, adica tenta galbuie a tegumentelor, nu este unul dintre simptomele ce apar in stadiile incipiente ale bolii, ci atunci cand lezarea ficatului este destul de avansata. Totusi, in alte situatii, acest semn se poate manifesta si la inceput, inainte ca leziunile hepatice sa fie severe. Asadar, pielea se decoloreaza, capata nuante galbui, motivul fiind ca afectarea hepatica determina acumularea in corp a unui exces de bilirubina, in conditiile in care ficatul nu mai poate elimina corect toxinele. Pe fata pot aparea, de asemenea, pete decolorate. si albul unghiilor devine usor galbui, iar in unele cazuri, si albul ochilor.

CONSTIPATIE
Persoanele al caror ficat nu functioneaza normal pot observa anumite modificari in ceea ce priveste tranzitul intestinal, adica fie constipatie, fie scaun moale pentru perioade indelungate. Sindromul de colon iritabil, adica balonare asociata cu diaree si cu gaze, poate aparea tot pe fondul unei afectiuni hepatice.

CRESTEREA BURTII
Asociata mai degraba cu ciroza, cresterea in dimensiuni a abdomenului poate aparea si in cazul altor afectiuni hepatice. Cauza este acumularea de lichid in peretele abdominal si inflamarea ficatului, simptom cunoscut sub numele de ascita. Exces de lichide se poate acumula si la nivelul picioarelor in caz de afectiuni hepatice.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img