vineri, 19 aprilie, 2024

Semne nebanuite care anunta un atac cerebral boala care l-a rapus azi pe Luke Perry, „Dylan”, din Beverly Hills

Distribuie:

Publicat:

Luke Perry, cunoscut pentru rolul sau „Dylan” din Beverly Hills a fost rapus de un atac vascular celebral. Iata cum recunosti semnele si ce trebuie sa faci. Este important sa actionezi imediat.

Accidentul vascular cerebral este una din cele mai des intalnite cauze de deces la romani. Recunoasterea semnelor care anunta un astfel de episod nedorit este esentiala, spun medicii.

Semne care anunta un atac cerebral major

Neurochirurgul Nicolae Bogdan din judetul Salaj sustine ca accidentul vascular poate fi recunoscut din timp. Acesta a vorbit despre simptomele care il anunta pentru ziarul Adevarul.

1. Primul semn este sesizarea sensibilitatii mainilor. Atunci cand forta unui membru slabeste si apar furnicaturi si amorteli dese, in membrul unde forta s-a diminuat, poate fi vorba de posibilitatea producerii unui accident vascular cerebral.

2. Asimetria faciala evidenta este un alt semn de alarma, mai ales daca e instalata brusc, sustine dr. Bogdan.

3. Durerile ingrozitoare de cap apar in cazul accidentului vascular hemoragic sau ischemic. „Timpul este esential. Din momentul in care a inceput atacul, in maximum doua – trei ore pacientul trebuie sa fie vazut de un neurolog.

Este bine ca, in cazul in care prezinta astfel de msiptome, sa nu mai piarda timpul mergand pe la medicul de familie, ci sa se duca direct la Urgente. Sa mearga chiar daca nu sunt siguri de simptomele lor. In cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decat lipsa unui astfel de diagnostic”, spune Nicolae Bogdan, conform Adevarul.

„In momentul in care un vas de sange se infunda, o parte din neuroni sunt complet lipsiti de sange si mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibati functional. Daca bolnavul intarzie foarte mult, tot mai multi dintre neuronii inhibati intra in categoria neuronilor morti”, a mai explicat medicul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img