vineri, 29 martie, 2024

Semnele care arată că rinichii tăi ar putea fi în suferinţă

Distribuie:

Publicat:

Organe-pereche, cu rol esenţial în curăţarea sângelui, rinichii au şi rolul de a elimina substanţele reziduale din corp. Din diverse motive, rinichii pot suferi disfuncţionalităţi.

Statistic, 10% dintre oameni suferă de o boală renală fără să ştie că o are, reacţia fiind atribuită semnelor confuze cu care se instalează boala de rinichi în organism. Iată care sunt cele mai frecvente simptome care anunţă îmbolnăvirea rinichilor!

Oboseală persistentă şi lipsa energiei. În multe cazuri, oboseala şi scăderea nivelului de energie, la care se adaugă şi probleme de concentrare pot fi semne care trădează o disfuncţionalitate renală.

Tulburări de somn. Când activitatea de filtrare a rinichilor este încetinită, toxinele rămân mai mult timp în sânge, în loc să fie eliminate prin urină. Acest efect duce la apariţia tulburărilor de somn. În urma studiilor de specialitate, s-a demonstrat că pacienţii care suferă de apnee de somn sunt la risc să dezvolte afecţiuni renale.

Piele uscată şi prurit. Rinichii sănătoşi sunt responsabili pentru întreţinerea sănătăţii în organism, cum ar fi menţinerea la nivel optim a structurii osoase şi a cantităţii de minerale in sânge. Când sunt în corp probleme cu echilibrul mineral sau deficite la nivel osos, pot apărea simptome, precum piele uscată, prurit, erupţii cutanate.

Nevoie urgentă de a urina. Dacă se întâmplă acest neajuns mai ales în timpul nopţii, ia în calcul şi un consult urologic. Senzaţia imperioasă de a urina poate trăda o infecţie renală sau mărirea prostatei, la bărbaţi.

Sânge în urină. Când activitatea de filtrare a rinichilor întâmpină dificultăţi, există riscul de pierdere de sânge prin urină. Pe de altă parte, sângele în urină poate fi un indicator pentru apariţia tumorilor, pietrelor la rinichi sau infecţiilor.

Retenţia de apă la nivelul picioarelor, mâinilor şi feţei. Când rinichii nu funcţionează la nivel optim, creşte riscul de umflare a picioarelor, mâinilor şi feţei, respectiv de acumulare a unui exces de fluide la nivelul extremităţilor.

Pierderea apetitului şi senzaţia de greaţă. Aceste simptome comune pot fi consecinţe ale unui exces de toxine în corp, care pune dificultăţi activităţii renale.

Caseta specialistului

Conf. dr. Tonguç Utku Yilmaz

specialist în transplant renal

Clinicila ACIBADEM, Turcia

sursa : clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img