News Flash:

Semnificaţiile complexe ale cuvântului "vindecare", cu Suleika Jaouad, la "Garantat 100%"

14 Octombrie 2021
183 Vizualizari | 0 Comentarii
sursa foto tvr jfif

E scriitoare, jurnalistă şi speaker motivaţional. Un diagnostic necruţător i-a distrus visul de a deveni corespondent de război. Dar nu a încetat să scrie. Seria ei de articole pentru New York Times a fost distinsă cu Premiul Emmy. Alte articole au fost publicate în The New York Times Magazine, The Atlantic, The Guardian, Vogue, Paris Review, Los Angeles Times, Glamour şi pe site-ul NPR. Suleika Jaouad este invitata lui Cătălin Ştefănescu la TVR 1, duminică, 17 octombrie, ora 23.00.

La 23 de ani, a fost diagnosticată cu o formă gravă de leucemie.

Medicii din cel mai prestigios centru de tratament al cancerului din Statele Unite i-au dat, la acea vreme, 35% şanse de supravieţuire.

Pe patul de spital a început să scrie un jurnal, apoi a deschis un blog, iar în scurt timp a susţinut o rubrică apreciată de foarte mulţi cititori, în New York Times, cu titlul "Viaţa întreruptă".

Volumul "Între două lumi", apărut şi la noi, la editura Humanitas, este povestea acestui parcurs al unei tinere, prin coşmarul de nedescris al bolii, al schimbărilor interioare, al modificării fundamentale a relaţiilor cu ceilalţi. Nu în ultimul rând, emoţionanta ei carte este o relatare a vindecării, dar şi a dificultăţilor enorme de a reveni la viaţă.

Autoare a unei cărţi profund impresionante despre lupta ei cu cancerul, scriitoarea şi jurnalista Suleika Jaouad este invitata lui Cătălin Ştefănescu la "Garantat 100%". Ediţia poate fi urmărită la TVR 1 duminică, 17 octombrie, de la ora 23.00.

"Povara unei boli terminale poate fi mai uşoară decât ceea ce urmează după o eventuală vindecare", mărturiseşte Suleika Jaouad în emisiunea lui Cătălin Ştefănescu

Ce înseamnă să fii diagnosticat cu o boală terminală când eşti un om tânăr, de 22-23 de ani, cum îţi schimbă un asemenea moment absolut toate relaţiile cu lumea, cum se vede viaţa din mijlocul unei situaţii de acest fel sunt punctele de plecare în dialogul lui Cătălin Ştefănescu, la "Garantat 100%", cu Suleika Jaouad.

Scriitoarea vorbeşte pe larg despre semnificaţiile complexe ale cuvântului "vindecare", despre faptul că e imposibil, atunci când ai scăpat de boală, să te întorci la viaţa pe care ai avut-o înainte. Iar una dintre frazele cele mai tulburătoare pe care le-a formulat este aceea în care spune că "Povara unei boli terminale poate fi mai uşoară decât ceea ce urmează după o eventuală vindecare. Boala poate părea mai suportabilă decât încercările de revenire la fiinţa care ai fost, înainte de a fi diagnosticat" (S.J).

Suleika Jaouad - scriitoare, jurnalistă şi speaker motivaţional
S-a născut la New York dintr-un tată tunisian şi o mamă elveţiană. A urmat studii muzicale la Juilliard, şi-a obţinut licenţa cu brio la Princeton University şi a absolvit masteratul în literatură la Bennington College. La 22 de ani s-a mutat la Paris din dorinţa de a deveni corespondent de război.

Visurile i-au fost însă curmate de un diagnostic necruţător: leucemie. Au urmat patru ani de tratamente pe patul de spital, despre care Suleika Jaouad a scris o serie de articole pentru New York Times intitulată Life, Interrupted, distinsă cu Premiul Emmy. Alte articole ale ei au fost publicate în The New York Times Magazine, The Atlantic, The Guardian, Vogue, Paris Review, Los Angeles Times, Glamour şi pe site-ul NPR.

Discursul ei TED a fost unul dintre cele mai populare în 2019, înregistrând aproape 5 milioane de vizualizări. A creat platforma Isolation Journals, cu peste o sută de mii de membri, menită să încurajeze creativitatea şi sentimentul de comunitate în vremuri de pandemie. A fost consilierul lui Barack Obama în probleme referitoare la cancer şi a primit mai multe distincţii pentru efortul ei de a-i susţine pe cei care se luptă cu această boală. (www.suleikajaouad.com)

La împlinirea a 22 de ani de existenţă, emisiunea "Garantat 100%" continuă în forţă cu un nou sezon. Personalităţi de anvergură mondială povestesc, în exclusivitate pentru "Garantat 100%", la TVR 1, momente memorabile din vieţile şi din carierele lor. Wynton Marsalis, trompetistul, compozitorul, directorul artistic al Jazz at Lincoln Center, singurul muzician din lume care a câştigat Premiul Grammy, în acelaşi an, atât pentru jazz, cât şi pentru muzică clasică, a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu pe 3 octombrie.

"În toamna aceasta, deschidem sezonul cu numărul 44, oferindu-le tuturor celor care ne vor urmări la TVR 1 o serie de întâlniri-eveniment, reafirmându-ne felul de a înţelege ideea de televiziune publică. În anul la capătul căruia Televiziunea Română va împlini 65 de ani", punctează Cătălin Ştefănescu, realizatorul şi moderatorul "Garantat 100%".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038632 (s)