marți, 19 martie, 2024

Senator PNL, despre vanzarea actiunilor statului: ‘Listarea unei companii este un lucru sanatos’

Distribuie:

Publicat:

Președintele Comisiei de Transporturi din Senat, Toma Petcu (PNL), fost ministru al Energiei, apreciază că ar trebui eliminată interdicția temporară ca statul să-și vândă acțiunile pentru că astfel se dă posibilitatea companiilor românești „să-și arate adevărata lor valoare și să acceseze fonduri pentru planuri de restructurare și relansare a activității”.

„Listarea unei companii este un lucru sănătos pentru companie și pentru economie, în general. Listarea de până la 20% din acțiunile pe care statul le deține la o companie dă posibilitatea companiei să se capitalizeze, arătând valoarea de piață a acelei companii. De asemenea, consolidează Bursa românească care are nevoie de lichiditate și activitate. Listarea unei companii de stat duce la recunoașterea internațională a acelei companii și, bineînțeles, la punerea companiilor de stat românești pe harta mondială a pieței de capital. Adoptarea legii nu înseamnă că listarea companiilor se va produce într-un termen scurt, ci în ani de zile. Listările se fac în mod individual astfel încât compania să fie în vârful rentabilității și profitabilității”, a afirmat Toma Petcu.

Fostul Parlament a votat Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, lege prin care s-a reglementat interdicția, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

Legea a fost modificată prin OUG, dar vechiul Parlament a repus legea în vechea formă. Guvernul a atacat-o la CCR fără succes, iar acum Senatul dezbate cererea de reexaminare a legii care modifică OUG în sensul dorit de fostul Parlament.

Actuala coaliție de guvernare vrea să elimine interdicția temporară ca statul să-și vândă acțiunile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img