joi, 28 martie, 2024

Senator USR: PSD se pregateste sa dea OUG pentru ca alegerile europarlamentare si referendumul sa fie organizate in sectii separate

Distribuie:

Publicat:

Senatorul USR Florina Presadă spune că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliţiei cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri şi referendum, se folosesc aceleaşi secţii de votare, azi, acelaşi PSD se pregăteşte să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secţiile de votare în care cetăţenii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de Preşedinte în data de 26 mai 2019”, precizează Florina Presadă pe contul său de Facebook.

Ea spune că miza nu este alta decât folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot – SIMPV.

„În acest moment, există bază legală pentru folosirea SIMPV DOAR în cazul alegerilor europarlamentare. Vă reamintesc că am depus o iniţiativă legislativă pentru ca SIMPV să poată fi folosit şi în cazul unui referendum, însă iniţiativa e blocată la Camera Deputaţilor în comisiile de specialitate (după ce a fost respinsă de Senat în data de 25 februarie 2019, deşi avea raport de admitere cu amendamente de la Comisia Juridică şi era în regulă din punct de vedere tehnic). Referendumul convocat de Preşedinte are nevoie de un cvorum de prezenţă pentru a fi validat, aşadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde şi separarea secţiilor de votare”, afirmă senatoarea.

Presadă precizează că, în acelaşi timp, separarea secţiilor de votare între alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezenţă mai mică atât la votul pentru alegeri, dar şi la referendum. „Or, toate sondajele ne arată că la o prezenţă mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%”, spune ea.

„Nu în ultimul rând, două rânduri de secţii de votare înseamnă dublarea cheltuielilor – de la cheltuieli cu infrastructura până la plata membrilor din birourile electorale ale secţiilor de votare. Îi solicit doamnei Dăncilă să mă contrazică, desigur! Dacă se dedau totuşi la un astfel de OUG, pesediştii ar putea să susţină măcar adoptarea Plx 85/2009 de care pomeneam mai sus, ca să ştim sigur câţi oameni merg la vot, indiferent de secţia de votare”, încheie Florina Presadă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img