News Flash:

Senatorul Dan Marian a formulat o interpelare viceprim-ministrului Kelem Hunor,avand ca subiect” DISTRUGEREA Casei memoriale” Al.I.Cuza” Barlad.

7 Aprilie 2014
1798 Vizualizari | 0 Comentarii
Numeroase articole aparute in mass-media vasluiana si centrala au semnalat faptul ca locuinta in care s-a nascut domnitorul Al.I. Cuza, intemeietorul Romaniei moderne, din municipiul Barlad a ajuns o ruina.

Se pare ca, acest obiectiv istoric din cartierul Podeni din Barlad, unde a locuit tatal domnitorului in perioada in care a fost prefectul judetului Tutova, este utilizat ca locuinta sociala. In Casa Cuza, veche de peste 200 de ani, stau mai multe familii de rromi, care au ajuns acolo in urmã cu sapte ani, sustinute fiind de actualul deputat, Adrian Solomon, viceprimar al municipiului Barlad in perioada 2004-2008.

Primarul municipiului Barlad, domnul Constantin Constantinescu, nu pare preocupat de soarta acestui obiectiv cultural si istoric care, pana de curand, era accesat si ca destinatie turistica de pasionatii de istorie. Mai mult decat atat, deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Barlad, ar dori declasificarea acestui monument istoric pe motiv ca nu se poate ca domnitorul Al.I. Cuza sa se fi nascut intr-o „casa de valatuci”.

Presedintele Academiei Barladene, prof. Elena Monu, doctor in istorie, sustine urmatoarele: „Sunt documente care atestã cã Barladul a fost locul de nastere a lui Cuza. In primul rand, existã diploma de Bacalaureat luatã la Paris in 1835. Alt document, este Almanahul de la Gota din 1862 unde sunt trecute datele personale ale familiilor domnitoare din Europa, datele lui Cuza fiind trimise de secretarul personal al acestuia. Istoricul Dumitru Ivãnescu a descoperit in arhivele de la Viena datele de nastere ale cetateanului Al.I. Cuza care si-a luat o casã. A patra dovadã constã in datele de pe certificatul de deces al lui Cuza, decedat la Heidelberg. O ultimã dovadã o regãsim in scrisoarea doamnei Elena Cuza, sotia fostului domnitor, din 1873, care a rãspuns mesajelor de condoleante. Acolo se face mentiunea «Barladul, patria iubitului meu sot»”.

Domnule viceprim-ministru,

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, care sunt masurile legale si administrative pe care le veti lua, eventual, in colaborare cu institutiile statului din judetul Vaslui – Prefectura Vaslui, Directia de Cultura si Patrimoniu Vaslui, Primaria Municipiului Barlad, pentru ca acest imobil de referinta pentru Istoria romanilor si pentru patrimoniul municipiului Barlad sa fie reconstituit, protejat si redat circuitului cultural din tara noastra?"

intemeietorul romaniei constantin constantinescu psd barlad
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032680 (s)