News Flash:

Senatorul husean Dan Marian, i-a transmis o intrebare ministrului muncii Rovana Plumb.

2 Aprilie 2014
1883 Vizualizari | 0 Comentarii
Obiectul intrebarii fiind intarzierile la plata indemnizatiilor insotitorilor persoanelor cu nevoi speciale si a drepturilor aferente asistentiilor maternali profesionisti din judetul Vaslui.

In judetul Vaslui, sunt inregistrati 2033 de asistenti personali – insotitori ai persoanelor cu nevoi speciale (cu diverse tipuri de handicap), care au probleme cu plata indemnizatiilor. Aproximativ 1000 de asistenti personali nu si-au primit indemnizatiile de cateva luni bune, aspect semnalat intr-o conferinta de presa chiar de vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, domnul Vasile Mihalache (PSD) si confirmat, ulterior, de numerosi primari din judetul nostru.
In momentul de fata, primariile nu dispun de fondurile necesare pentru a acoperi salarizarea asistentilor personali/insotitorii persoanelor cu nevoi speciale si recurg la masura trimiterii in somaj ca forma de protectie sociala temporara. In judetul nostru, sunt unitati administrativ-teritoriale, precum comuna Codaesti, in care numarul persoanelor cu diverse tipuri de handicap aproape s-a dublat in ultimii ani.

In acest sens, rectificarile bugetare nu reprezinta decat o solutie temporara la care primarii recurg in incercarea lor de a rezolva aceasta problema. Un exemplu similar, reflectat in mass-media locala, este comuna Grivita care a trimis in somaj 24 de asistenti personali – angajati ai primariei din cauza lipsei fondurilor necesare platii salariilor. Practic, acestia reprezentau doua treimi din angajatii Primariei Grivita. Conform calculelor efectuate de specialistii Primariei Grivita, jumatate din bugetul comunei ar fi trebuit alocat pentru plata salariilor asistentilor personali/insotitori persoane cu handicap. Autoritatile locale din judetul Vaslui apreciaza ca s-a ajuns la aceasta situatie odata cu introducerea obligativitatii de a plati din bugetele locale un sfert din salariul insotitorilor persoanelor cu handicap, inclusiv obligatiile aferente asigurarilor sociale.

In situatii similare se afla si asistentii maternali profesionisti, care nu au mai primit banii pentru hrana si imbracamintea copiilor luati in plasament familial, proveniti din institutiile rezidentiale aflate in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala Vaslui a Consiliului Judetean Vaslui.

Doamna ministru,

Care sunt solutiile administrative si financiare pentru a rezolva la timp problema platii indemnizatiilor asistentilor personali – insotitorii persoanelor cu nevoie speciale (handicap), precum si alocarea drepturilor prevazute de lege pentru asistentii maternali profesionisti din judetul Vaslui?

asistentiilor maternali judetul vaslui vasile mihalache psd codaesti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015826 (s)