joi, 28 martie, 2024

Senatul a adoptat infiintarea Garzilor forestiere

Distribuie:

Publicat:

Potrivit mediafax.ro,senatul a aprobat, marti, ordonanta de urgenta care prevede infiintarea Garzilor forestiere pentru a combate defrisarile ilegale masive, care au fost discutate inclusiv in sedinta CSAT din iunie 2015.

 Potrivit OUG nr. 32/2015, “este necesara infiintarea Garzilor forestiere, prin reorganizare ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, prin preluarea atributiilor, activitatii, a posturilor si a personalului de la Comisariatele de Regim Silvic si Cinegetic”.

Guvernul precizeaza ca actul normativ are ca scop intarirea capacitatii institutionale prin suplimentarea numarului de posturi din cadrul Comisariatelor de regim silvic si cinegetic, astefel incat numarul de posturi sa fie de 617, fata de 399 cate sunt in prezent, adica o persoana cu pregatire silvica pentru o suprafata de 16.403 ha fond forestier.

Cat priveste salarizararea personalului din cadrul Garzilor forestiere, comisiile de specialitate ale Senatului au decis ca salariile de baza sa se stabileasca la nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu in baza grilei de salarizare propuse de initator.

 Desi, in vederea realizarii atributiilor, in conditii optime, numarul de personal din cadrul Garzilor forestiere cu atributii de implementare, monitorizare si control necesar este de o persoanca cu pregatire silvica pentru o suprafata de 8000 de ha, pentru reducerea impactului bugetar s-a decis ca numarul personalului silvic din cadrul Garzilor forestiere sa aiba in vedere o suprafata de 12.000 de ha, suprafata prevazuta ca fiind limita maxima, potrivit Codului silvic.

Initiatorul sustine in expunerea de motive ca in ultimii ani fenomenul taierilor ilegale de masa lemnoasa a luat amploare, pierderea produsa anual bugetului national prin sustragerile de masa lemnoasa este estimata la 1.056.000 mii lei (circa 250 de milioane de euro).

“De asemenea, cantitatea de masa lemnoasa recoltata in mod ilegal pune in pericol siguranta publica, in primul rand prin destructurarea arboretelor care nu isi pot realiza rolul reglator privind factorii climatici, determinand alunecari de teren, scurgeri masive de pe versanti, inundatii, punerea in pericol a barajelor si implicit a vietii oamenilor”, arata documentul citat.

Initiatorul precizeaza, totodata ca, problematica taierilor ilegale de arbori, este una de siguranta nationala, facand obiectul unei analize in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii organizat in data de 09.06.2015, “unde s-a evidentiat solutionarea in regim de urgenta a acestei problematici, inclusiv prin infiintarea Garzilor Forestiere”.

Expunerea de motive reminteste ca „potrivit Regumanentului UE nr. 995/201 al PE si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, pentru implementarea corespunzatoare a acestuia sunt obligatorii realizarea de controale, cel putin o data la doi ani, la peste 9.000 de operatori economici care introduc pentru prima data pe piata lemn si produse din lemn”, precizand ca aceste controale nu s-au putut efectua, pana in prezent, din cauza personalului insuficient din cadrul Comisariatelor de Regim Silvic si Cinegetic.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere a fost adoptat, in plenul Senatului, cu 70 de voturi “pentru”, 3 abtineri si 1 vot “impotriva”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img