sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Senatul a pus capat abuzurilor ANAF! S-a adoptat o lege foarte importanta

Distribuie:

Publicat:

Senatul a adoptat mult asteptata Lege a prevenirii, promisa si asumata de Liviu Dragnea inca din campania electorala. Principalul scop al acestei legi este ca institutiile de control sa previna producerea infractiunilor economice si nu sa aplice amenzi indiferent de situatia gasita.

Senatul a adoptat proiectul de lege cu 98 de voturi pentru si niciun vot impotriva. In cazul acestei legi, for decizional este Camera Deputatilor.

Legea prevenirii va obliga toate autoritatile cu atributii de control sa faca, in primul rand, informare si educare, prevenire, si abia apoi sa dea amenzi sau sa ia masuri impotriva agentilor comerciali. Practic, nicio firma nu va mai fi sanctionata de la prima abatere: “Introducem prevederi care sa oblige autoritatile cu atributii de control sa procedeze in primul rand la educarea si perfectionarea anreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor de orice fel. Acest lucru inseamna, de fapt, ca un agent economic nu va mai putea fi sanctionat sub nicio forma, daca el nu a fost inainte indrumat si apoi prevenit. Practic, scoatem cartonasul rosu acordat direct si il inlocuim cu doua cartonase galbene”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Autoritatile vor posta pe site-urile proprii sfaturi si proceduri de informare si indrumare, dar si cazuri concrete de avertismente, pentru firmele interesate.

Avertismentul dat printr-un proces verbal de control va cuprinde si un plan de remediere, in anexa, cu masurile si termenul de remediere a neregulilor. In aceste cazuri, nu vor putea fi date sanctiuni complementare, si chiar in situatiile in care se constata mai multe contraventii in timpul aceluiasi control, se incheie un singur proces verbal de constatare si de avertisment.

Art. 4

In cazul constatarii savarsirii uneia dintre contraventiile prevazute in dispozitiile legale prevazute in anexa nr. 1, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a conraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere, cu respectarea prevedrilor prezentei legi. In aceasta situatie, nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.

Agentul constatator nu intocmeste un plan de remediere, caz in care se aplica doar sanctiunea avertismentului, in urmatoarele situatii:

• in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala

• in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.

In termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatile vor relua controlul pentru a constata daca s-au indeplinit masurile de remediere. In caz contrar, se vor aplica amenzile prevazute.

Art. 6 – Agentul constatator are obligatia sa verifice in registrul unic de control si in evidentele autoritatii/institutiei publice din care face parte daca contravenientul a beneficiat de prevederile art. 4.

Societatile vor avea si un termen de gratie de 3 ani in care sa nu mai savarseasca aceeasi contraventie, de la data avertismentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img