News Flash:

Senatul a respins propunerea prin care preotul ar fi putut oficia si casatoria civila

5 Mai 2015
1332 Vizualizari | 1 Comentarii
Senatul a respins, in sedinta plenului de luni, propunerea care modifica Legea privind actele de stare civila in sensul ca oficierea casatoriei civile si a celei religioase ar fi putut fi indeplinita de catre un preot sau personal clerical al unui cult recunoscut in Romania.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa prevede posibilitatea pentru viitorii soti "de a incheia casatoria civila si religioasa intr-un singur loc, intr-un lacas de cult, iar atributiile ofiterului de stare civila vor fi preluate de catre personalul clerical al unui cult recunoscut de catre stat".

Initiatorii propuneau astfel completarea articolului 3, alin. 2 al legii amintite cu litera e), care prevede ca sunt ofiteri de stare civila "prin exceptie, in cazul casatoriilor, preotul/personalul clerical al unui cult recunoscut de lege".

"Casatoria civila se poate incheia in afara serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor si in cazul in care ofiterul de stare civila este cel prevazut la art.3, alin.2, litera e). In toate cazurile, casatoria civila se incheie obligatoriu inainte de celebrarea casatoriei religioase si numai intr-un lacas de cult al unui cult recunoscut de stat", se mai arata in textul propunerii de lege.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996, initiata de mai multi deputati UDMR, a primit un raport comun de respingere din partea Comisiei pentru administratie publica a Senatului si a celei pentru drepturile omului.

Legea are un caracter organic si va fi transmisa Camerei Deputatilor, care o va dezbate in calitate de Camera decizionala. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1005 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037085 (s)