joi, 28 martie, 2024

Senatul si-a modificat Regulamentul, dupa cazul Sova: Cererile DNA, adoptate cu majoritatea senatorilor prezenti

Distribuie:

Publicat:

Plenul Senatului a adoptat, luni, o serie de amendamente la Regulament, pentru a pune textul in acord cu noua realitate juridica, in urma cazului Dan Sova, astfel introducandu-se prevederea ca proiectul de hotarare privind cererea de urmarire penala, intocmit de comisia juridica, se adopta de plen cu majoritatea senatorilor prezenti.

Senatorii din comisia de Regulament au adus unele amendamente Regulamentului Senatului, pentru aducerea textului in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, in urma votului privind urmarirea penala in cazul Dan Sova, dar si pentru explicitarea unor proceduri legislative.

Potrivit modificarilor aduse in comisie, la articolul 149, Senatul are dreptul sa ceara doar urmarirea penala a senatorilor care au fost sau sunt membri ai Guvernului.

In forma initiala, la articolul respectiv se preciza ca Senatul are dreptul sa ceara punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, potrivit dispozitiilor Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile ulterioare.

O alta modificare a fost adusa la articoul 132, unde in noua forma a Regulamentului se explica procedura de vot cu bile, mentionandu-se ca introducerea ambelor bile in urna neagra inseamna vot de ”abtinere”.

De asemenea, bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra reprezinta un vot favorabil, in timp ce bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba inseamna vot de respingere.

Senatorii au mentionat in Regulament si termenele pentru elaborarea raportului privind cererile justitiei.

Astfel, Biroul Permanent are obligatia sa ceara ca in maximum cinci zile, comisia juridica sa prezinte o prima evaluare a respectivei solicitari si o estimare a timpului pentru audierea senatorului vizat de cererea DNA. Dupa aceasta prima evaluare, Biroul Permanent stabileste un termen pentru depunerea raportului comisiei, care nu poate fi mai mare de 14 zile.

Audierea senatorului vizat de cererea DNA este obligatorie, potrivit regulamentului, iar raportul comisiei se aproba prin votul secret al membrilor prezenti.

Hotararea privind cererea de urmarire penala, al carei raport este intocmit de comisia juridica, se aproba de plen cu votul majoritatii senatorilor prezenti, in acord cu prevederile articolului 67 din Constitutie.

Senatorii din comisia de Regulament au mai efectuat o modificare, mentionand in noua forma a Regulamentului ca decizia Senatului se transmite procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Ministerului Justitiei, asa cum prevedea initial textul Regulamentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img