joi, 18 aprilie, 2024

Sezonul marilor manipulari

Distribuie:

Publicat:

Se apropie cu pasi repezi alegerile prezidentiale. S-a dat startul marilor manipulari. Pentru moment, deschiderea o fac niste asa-numite institute de cercetare de piata. De sondare a optiunilor alegatorilor. Pentru candidatii aflati in cursa. Pentru prima data, aceasta onoare de a manipula opinia publica le revine unor institute neautohtone. Ceea ce confirma o prognoza pe care o fac de mai mult timp privind interventia brutala in desemnarea viitorului presedinte a factorului extern. Care se adauga, fireste, factorului intern.

O importanta televiziune de stiri a difuzat rezultatele unei asa-zise cercetari de piata, precizand ca aceasta ar fi fost facuta la solicitarea ambasadelor. Care ambasade, nu ni se spune. Nici cum se numeste institutul careia i-ar fi fost incredintata aceasta nobila misiune. In plus, pentru ca ceata sa devina maxima, aflam ca sondajul s-ar numi „Alsacia”. Ca si cand botezarea acestuia i-ar putea conferi credibilitate.

Asadar, in acest sondaj zis ”Alsacia”, comandat de ambasade, nu se stie care si nu se stie cate, unui institut fara nume, apar intentiile de vot in ceea ce-i priveste pe primii sase competitori. Si ce ne spun aceste cifre tip „Alsacia”? Ca actualul presedinte Klaus Iohannis, daca azi ar avea loc alegerile, ar obtine in primul tur un procent de 29%, Viorica Dancila –15%, Dan Barna –14.%, Mircea Diaconu – 9%, Theodor Paleologu – 8%, iar Kelemen Hunor – 3%. Primul lucru care ii sare in ochi oricarui cititor cu bun simt este ca, adunand aceste procente, ajungem la un total de 78%. Lipsesc 21 de procente. Cui le sunt atribuite acestea? Logic, altor candidati care se adauga la lista celor sase. Dar daca Kelemen Hunor, ultimul pe lista, are 3% si daca in mod logic consideram ca toti ceilalti, care nu se afla pe lista, ar avea mai putin, rezulta ca pana la 100% ar trebui sa mai existe intre 10 si 20 de candidati, daca nu cumva chiar mai multi, despre care misterioasele ambasade nu au aflat nimic din sondajul Alasacia. Ceea ce este imposibil. E imposibil sa ne imaginam ca vom avea inscrisi in primul tur, cu acte in regula, aproape 30 de candidati prezidentiali. E ceva putred in Danemarca si marturisesc ca ma exprim cat pot de elegant in termeni diplomatici.

Dar a mai existat si o alta cercetare de piata. Facuta imediat dupa ce ALDE a rupt alianta cu PSD. Acest sondaj este atribuit unui institut Verifield. L-am cautat pe Google. Nu exista. A cautat in nomenclatorul institutelor de cercetare de piata. Sunt 19 la numar. Printre acestea nu exista niciunul cu denumirea de mai sus. De data asta insa, autorii informatiei cu pricina au avut macar bunul simt sa inchida procentele la suta la suta.

Conform asa-zisului sondaj Verifield, care nu se stie de cine a fost comandat, poate tot de niste misterioase ambasade, Klaus Iohannis ar obtine 43%, Viorica Dancila – 18%, Dan Barna – 15%, Mircea Diaconu – 14%, Theodor Paleologu – 6%, Kelemen Hunor – 1% si altii – 3%.

Dupa cum se poate lesne observa, desi cifrele sunt diferite, ambele asa-zise cercetari de piata ne ofera acelasi clasament. Prin urmare, factorul extern ne da directia: cine e primul, cine e a doilea, cine e al treilea, cine sunt ultimii. Si, asa cum nimeni de la Cotroceni si nimeni din PNL nu ascunde, lui Klaus Iohannis i se ofera in turul doi aceeasi tinta. Preferata de domnia sa. Viorica Dancila.

Din respect fata de cititori, inchei aducandu-le aminte ca si inainte de europarlamentare, cand vorbeam insistent tot despre o manipulare montata de asa-zise institute de cercetare de piata, am avut de-a face cu o puzderie de sondaje, din care niciunul nu s-a cofirmat. In ciuda asa-ziselor cercetari de piata, rezultatele au uimit pe toata lumea. Eu propun sa recomandam partidelor politice, sa le recomandam si candidatilor inscrisi in cursa sa renunte sa mai cheltuiasca bani oferindu-ne sondaje si sa incerce sa induplece serviciului secret STS sa desfaca plicul si sa ne dea pur si simplu rezultatele finale. Pentru ca tot STS se afla la butoane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img