vineri, 29 martie, 2024

SFANTUL NICOLAE:O legenda mai putin cunoscuta a lui Mos Nicolae

Distribuie:

Publicat:

SFANTUL NICOLAE. Personajului legendar si mitic a existat cu adevarat in persoana arhiepiscopului-Sfantul Ierarh Nicolae- din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea.

De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike-„victorie” (de la nikao, „a invinge”), si laos-„popor”, putandu-se da si sensul de „obsteasca biruinta”.

Minunile Sfantului Nicolae

Va voi istorisi doar una dintre minunile facute de Sfant, povestite de cei care s-au bucurat de ajutor:

Lemnele Sfantului Nicolae

Cele care vor fi istorisite in continuare s-au petrecutj dupa Revolutie, in anul 1919. Apartamentul familiei din Novokuznetsk nu era incalzit, iar fratele meu, Anatolie, in varsta de cinci ani, s-a imbolnavit. Avea nevoie de caldura, insa in camera era un frig cumplit. Dulapul si masa le arsesem deja in soba, si nu mai aveam nimic ce s-ar fi putut pune pe foc. Tanti Iulia, gazda noastra, era foarte necajita ca Anatolie este bolnav si nu avem cu ce sa-i facem caldura. Odata, cand am intrat in camera noastra, am vazut ca tanti statea in genunchi inaintea icoanei Sfantului Nicolae si se ruga fierbinte. Pentru ca sa nu o deranjez, eu am iesit imediat. Peste putina vreme, am vazut-o ca deja era imbracata de plecare. Ne-a zis:
-Voi merge la tanti Pelaghia si ii voi cere macar o bucata de lemn.
La putin timp, tanti Iulia s-a intors foarte fericita! Ce se intamplase? De indata ce a ajuns la biserica Sfantului Nicolae din Iamah, a vazut o sanie care ducea lemne si care se rasturnase. Alaturi de sanie stateau carausii, iar tanti i-a rugat:
-Vindeti-mi macar o bucata de lemn.
Ei i-au raspuns:
-Ce spui tanti! Cum sa-ti vindem? Ia cat vrei. Insa cum le vei duce acasa?
-Am o ruda care locuieste aici aproape, voi lua de la ea o sanie si imi voi duce lemnele.
A mers grabita dupa sanie si a pus pe ea lemne cate putea duce. Astfel am incalzit soba. Anatolie a stat la caldura si s-a insanatosit.

Legenda lui Mos Nicolae

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti.Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

SFANTUL NICOLAE. In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Copiii din Franta, in ajun, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin iar pentru magarusul lui, morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. Indeosebi in regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu o nuielusa.

La copiii olandezi, mosul ajunge pe mare, venind din Spania. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.
In Belgia si Luxemburg, copiii isi asaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker.

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l stiu ca pe un batran invesmantat asemenea unui episcop, cu o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii care nu au dat ascultare parintilor.

SFANTUL NICOLAE. Copiii din Italia asaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot in Italia, exista traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti). Tinerele fete care au nevoie de ajutor inainte de a se marita primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.
In Cehia, odata cu cadourile constand din mere, nuci, dulciuri si jucarii, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca in curand va sosi copilul Isus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultatori primeau in incaltari cartofi si bucati de carbune.

In nordul si partea centrala a Croatiei, Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. In seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o asaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de generosul Mos.

In Polonia, Mos Nicolae este o personalitate extrem de divinizata si respectata. Imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal, el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. La vederea lui, copiii nerabdatori incep sa strige ‘A venit! A venit!’. Odata intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugaciunile copiilor. El ii cearta sau ii lauda, dupa cum este cazul, si le daruieste apoi icoane, mere rosii, portocale si ‘pierniki’ (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu isi face aparitia in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

In unele orase si sate din Slovacia, Mos Nicolae (Svaty Mikulá) soseste intr-o trasura trasa de un cal. Copiii nerabdatori sa il vada umplu strazile si se unesc in coruri si dansuri. In unele regiuni, Mosul viziteaza copiii acasa. In ajun, copiii isi asaza incaltarile lustruite pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa le gaseasca dimineata incarcate cu daruri. In unele scoli are loc sarbatoarea “Mikul Mail”, in care copiii isi daruiesc unul altuia mici cadouri.
In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi asaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Cel care il insoteste pe Mos Nicolae, numit Parkel, pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

In Spania, traditiile de Mos Nicolae includ un foarte tanar “episcop copil”, de obicei avand intre trei si sase ani, si un grup de barbati numiti “auroros”, care canta oratii. Barbatii aduna colecte, care sunt apoi daruite de preot sau ‘episcopul copil’. Copilul poate fi escortat de colegii de clasa, poate calari un mic cal sau prezideaza, impreuna cu preotul si profesorul, o masa la care se servesc fructe uscate, nuci si prajiturele.

Inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Mikulás), copiii din Ungaria isi lustruiesc pantofii cei mai buni si ii asaza pe pervazuri pentru a fi umpluti de darnicul Mos. El vine in case cu un sac plin de cadouri si o carte mare in care sunt scrise faptele bune si rele ale copiilor. Dimineata, copiii gasesc in pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolata si mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii si linguri de lemn.

Obiceiuri de Sfantul Nicolae in Romania

In traditiile romanesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

In unele zone, copii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul acestuia.

Exista obiceiul la sate ca in ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze in cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.

In colindele romanesti, cantate iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta.

Surse: Historia.ro, CrestinOrtodox.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img