marți, 23 aprilie, 2024

Sfatul medicului nutritionist: Aceste alimente NU iti cresc glicemia

Distribuie:

Publicat:

Aceste alimente nu cresc glicemia, insa pot creste grasimile din sange si se recomanda a fi consumate cu prudenta in hiperuricemie, guta, dislipidemie, insuficienta cardiaca, boli renale sau hepatice.

Peste Alb : dorada, salau, stiuca, biban, ton, cod – 100 gr/portie
Carne Alba : piept de pui, curcan, muschiulet de porc – 75 gr/portie
Carne Rosie : muschi, cotlet, pulpa de vita sau porc – 50 gr/portie
Peste Gras : somon, scrumbie, macrou, somn, crap, pastrav – 50 gr/portie
Fructe de mare : creveti, calamar, caracatita, scoici, homari – 150 gr/portie
Ou – fiert, ochi in apa, omleta fara ulei – se recomanda 2 galbenusuri pe saptamana
Branzeturi <15-20% grasime – Telemea moale, cas, urda, mozarella light – 50 gr/portie

Se recomanda carnea gatita la cuptor, fiarta, rasol, pe gratar, fara ulei adaugat, fara prajeli, sosuri, potrivit doc.ro.

Alimente permise si recomandate la fiecare masa principala

LEGUME 5% GLUCIDE – ZARZAVATURI :

Rosii, Castraveti, Ardei gras, Ceapa, Salata verde, Ridichi, Gulii, Rucola, Andive, Patrunjel, Telina – frunze, Spanac, Urzici, Loboda, Leurda, Anghinare, Valeriana, Ciuperci, Dovlecei, Vinete, Fasole pastai, Varza alba, rosie, Broccoli, Conopida, Varza bruxelles, Sparanghel, Bame, etc.

LEGUME 10 % GLUCIDE – RADACINOASE :

Morcov, Telina, Sfecla, Patrunjel, Pastarnac, Praz – de gust in mancaruri

Legumele se recomanda a fi consumate crude in salate, in supe sau ciorbe degresate, ori sub forma de mancare la cuptor/ gratar/ abur cu suc de rosii preparat in casa NU bulion din comert, fara maioneza, dressinguri din comert!

Ce trebuie sa se regaseasca pe lista ta de cumparaturi, daca ai diabet

Exista multe alimente care nu vor creste cantitatea de glucoza prezenta in sange (glicemia) – un aspect deosebit de important pentru cei care sufera de diabet.

O dieta sanatoasa este esentiala, fie ca ai prediabet, fie ca ai deja diagnostic de diabet. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care scad in sensul adevarat al cuvantului glicemia. Doar medicamentele si exercitiile fizice pot face asta. Insa exista cateva variante pe care le poti manca si bea, care au un indice glicemic scazut.

Asta inseamna ca aceste alimente nu vor creste cantitatea de glucoza din sange si te-ar putea ajuta sa eviti o crestere brusca a glicemiei (asa-numitul „varf” glicemic). Pe langa modificarile pe care le faci in alimentatia ta, este important, totodata, sa devii activ sau sa continui sa faci miscare.

Data viitoare cand mergi la cumparaturi, de pe lista ta nu trebuie sa lipseasca:

Avocado – Acizii grasi polinesaturati si acizii grasi mononesaturati sunt componente importante ale unui regim alimentar sanatos, indicat celor cu diabet. Acesti acizi grasi pot imbunatati sensibilitatea insulinei, ei ajuta la cresterea senzatiei de satietate si au un impact bun asupra tensiunii arteriale si inflamatiei. Acizii grasi mononesaturati sunt un nutrient esential din avocado, iar studiile arata ca fructele de avocado pot sa scada riscul de sindrom metabolic.

Tonul, halibutul si alte tipuri de peste care au in compozitie acizi grasi Omega-3. Proteinele ajuta corpul sa isi mentina buna functionare si sa se repare singur. Pentru ca ele nu au un impact asupra glucozei din sange, ele nu au un indice glicemic, asa ca nu iti vor creste glicemia. Totodata, proteinele sporesc senzatia de satietate. Pestele este o sursa excelenta de proteine, este sarac in grasimi nesanatoase si este o sursa buna de acizi grasi Omega03. Optiuni bune de peste, pe care le poti cumpara din supermarket, sunt: somonul, pastravul, tonul, macroul, halibutul.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img