joi, 25 aprilie, 2024

Sfaturi de la Harvard: Cum vă puteți găsi bucuria (sau cel puțin pacea) în momentele dificile?

Distribuie:

Publicat:

Un pacient adult mai în vârstă mi-a spus odată: „Există decenii bune și decenii rele”. Îmi amintesc șocul pe care l-am avut când am auzit acest lucru – pacientul se referea la relația cu soția sa. Pentru mulți dintre noi, 10 ani par a fi o perioadă foarte lungă de luptă. Cum găsim bucuria atunci când ne confruntăm cu dificultăți – sau cum facem cel puțin ca luptele noastre să fie suportabile?

Pierderea bucuriei poate fi un semn al unei probleme de sănătate mintală – sau poate fi un răspuns normal

Viața are suișurile și coborâșurile ei, dar uneori evenimentele provocatoare apar deodată. Atunci când lumea noastră este dată peste cap, este normal să simțim o lipsă de bucurie. Problemele de sănătate, pierderile, despărțirile, provocările legate de locuințe, dezastrele naturale – lista factorilor de stres sever și a evenimentelor traumatice este lungă. Cei mai mulți adulți vor experimenta multiple traume și pierderi severe de-a lungul vieții lor. Pierderea bucuriei în aceste contexte este o parte firească a experienței umane.

Pentru unii oameni, însă, lipsa bucuriei persistă sau apare din senin. Acest lucru se poate întâmpla în cazul unei tulburări de dispoziție precum depresia. Incapacitatea de a simți plăcere (cunoscută și sub numele de anhedonie) face parte chiar din criteriile de diagnostic pentru depresie și este destul de frecventă.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img