joi, 28 martie, 2024

Sfaturi de la Urgente oferite de deputatul de Barlad-Ghid de supravietuire la ger

Distribuie:

Publicat:

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizeaza cu privire la problemele de sanatate care vin la pachet cu gerul si ofera mai multe sfaturi pentru a adapta organismul la frig.

“Doua persoane au murit de frig iar numarul celor care se prezinta la spital, inca de la primele ore ale diminetii, dupa expunerea la temperaturile scazute, e in continua crestere. Adesea sunt cel putin 5-10 cazuri cu patologie cardiaca sau respiratorie determinata sau agravata de frig. Cel putin jumatate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool iar caderea in strada in frig si umezeala face ca gravitatea acestor cazuri sa creasca. Regimul termic al acestei perioade va poate crea probleme majore de sanatate mai ales daca apartineti grupelor de de risc precum copiii sau varstnicii sau sunteti printre cei cu afectiuni metabolice, cardiace, respiratorii sau neurologice”, este mesajul medicului primar urgente Tudor Ciuhodaru.

El da un exemplu de la unitatea de primiri urgente: “Recordul de hipotermie de la Spitalul de Urgente a fost la un pacient de 72 de ani ce a consumat alcool la un vecin si apoi a plecat acasa, dar pe drum a cazut si a adormit, fiind gasit de o ruda dupa cateva ore. Pacientul a stat in frig si a intrat in soc hipotermic intr-o noapte in care temperaturile au scazut si sub 0 grade. Pacinetul avea temperatura de 21 de grade, fiind in colaps si prezenta si tulburari de ritm cardiac. A fost resuscitat mai multe ore si a beneficiat de masuri de incalzire activa si pasiva in UPU concomitent cu tratatamentul etilismului acut la o alcoolemie de peste 5g o%”.

Iata sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru a rezista temperaturilor scazute:

– Pentru a nu fi afectati de frig va recomandam evitarea deplasarii la primele ore ale diminetii sau seara, cand temperaturile sunt extrem de scazute, alegeti haine groase care sa va asigure protectia fetei si a mainilor pentru a evita pierderile de caldura si incaltaminte lejera care sa nu impiedice circulatia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig si alternarea expunerii cu repausul in spatii incalzite precum cele publice, magazinele, statiile de benzina, gari, precum si evitarea imobilizarii prelungite si asigurarea unei activitati fizice.

– Daca sunteti sofer si plecati la drum lung nu uitati sa aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum si medicatia cronica. Este bine sa aveti in masinaa paturi sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura incalzirea. Si in aceste cazuri e bine sa evitati imobilizarea prelungita si sa asigurati macar o activitatea fizica minimala. NU plecati la drum fara a umple rezervorul intrucat la un consum mediu orar de 1 litru de benzina/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri v[ poate asigura ]ncalzirea in masina pentru cel putin o zi. NU parasiti masina daca este viscol si nu puteti preciza distanta pana la adapost deoarece va puteti rataci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede in conditii de vant si umezeala.

– Evitati consumul de alcool atunci cand sunt temperaturi scazute pentru ca falsa senzatie de incalzire initiala este asociata cu piederi importante de caldura datorate vasodilatatiei si cu risc crescut de instalare a degeraturilor si a hipotermiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img