vineri, 29 martie, 2024

Shinzo Abe l-a inlocuit pe ministrul apararii Itsunori Onodera, in cadrul unei remanieri guvernamentale

Distribuie:

Publicat:

Premierul japonez Shinzo Abe l-a înlocuit marţi pe ministrul apărării Itsunori Onodera, în cadrul unei remanieri guvernamentale care implică puţine alte schimbări, transmit AFP şi Kyodo, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, care îşi va păstra postul, a anunţat noua componenţă a guvernului, în care printre alţii sunt menţinuţi miniştrii Taro Aso (finanţe) şi Taro Kono (externe). Ministrul economiei, comerţului şi industriei, Hiroshige Seko, şi ministrul redresării economice, Toshimitsu Motegi, au fost de asemenea reconfirmaţi. 

În schimb, Itsunori Onodera, ministru al apărării începând din august 2017, a fost înlocuit de un veteran al arenei politice japoneze, Takeshi Iwaya (61 de ani), care a fost pentru scurte perioade secretar de stat în Ministerul Apărării şi în Ministerul de Externe. 

Printre noii miniştri figurează şi politiciana Satsuki Katayama, care va deţine portofoliul dezvoltării economice a regiunilor.

Această remaniere intervine după realegerea Shinzo Abe la conducerea Partidului Liberal-Democrat (de guvernământ), ceea ce îi oferă posibilitatea de a deveni cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei. 

''Premierul Abe dă prioritate sarcinilor imediate, precum combaterea deflaţiei, pentru a-şi putea consolida puterea înainte de a ataca o revizuire a Constituţiei'', a explicat Tomoaki Iwai, profesor de politologie la Universitatea Nihon. 

După ce a obţinut al treilea mandat la conducerea partidului său, aflat la putere în Japonia aproape fără întrerupere de peste o jumătate de secol, Shinzo Abe a promis să înceapă procesul de revizuire a Constituţiei pacifiste a ţării sale. 

Într-un document anual publicat în august, Ministerul Apărării japonez considera Coreea de Nord drept o 'ameninţare gravă şi iminentă'.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img