miercuri, 24 aprilie, 2024

Simpozionul ”Casa de Acasă!” – Șuletea 2021

Distribuie:

Publicat:

Sâmbătă, 2 octombrie, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la Simpozionul ”Casa de Acasă!”, eveniment organizat de Asociația culturală „Virgil Caraivan”, cu sprijinul Primăriei comunei Șuletea.

Înainte de simpozion, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Antonie, Episcopul de Bălți, alături de preoți consilieri ai Centrului Eparhial Huși și de părinți protopopi din eparhie, au săvârșit un Te Deum și o slujbă de binecuvântare a ”Școlii haretiene” din localitatea Șuletea.

Clădirea a fost restaurată integral cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, la inițiativa profesorului universitar Laurențiu Șoitu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educaţiei din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” Iași, fiul al comunei și inițiatorul manifestării.

”Școala haretiană” adăpostește o expoziție permanentă de obiecte bisericești de pe teritoriul comunei Șuletea, date și documente ale școlii din localitate și o secțiune dedicată cunoscutului om de cultură Virgil Caraivan, originar din aceste locuri.

Simpozionul ”Casa de Acasă”, găzduit de sala Casei de Cultură din Șuletea, s-a bucurat de o participare a unor oameni de cultură și specialiști recunoscuți, atât în formă fizică, cât și online, care au punctat despre nevoia de apartenență la locurile natale.

”Ceea ce se întâmplă aici, la Șuletea, face parte dintr-un proiect pe care l-am început mai demult. Județul Vaslui este unul cu foarte multe personalități, care merită evidențiate și cinstite așa cum se cuvine. Poate e nevoie de o reconstrucție a identității locurilor acestea. Atâte personalități, opere, care merită studiate, iar încercări dintre acestea, cum e cea de astăzi, ajută la refacerea identității noastre ca județ”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Tot în cadrul evenimentului, primarul Ciprian Tamaș, alături de membrii Consiliului local al comunei Șuletea, au oferit titlul de Cetățean de onoare al comunei Șuletea Preasfințitului Părinte Ignatie, președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și profesorului Laurențiu Șoitu.

”Vreau să spun că am refuzat, inițial, această distincție, fiindcă tot ce am făcut pentru comuna Șuletea nu a fost din obligație, ci din dorința de a pune umărul la dezvoltarea tuturor comunităților noastre. E un titlu care mă onorează și le mulțumesc domnului primar, membrilor Consiliului Local și locuitorilor acestei comune”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img