vineri, 19 aprilie, 2024

Simptome care indica prezenta cancerului osos

Distribuie:

Publicat:

Din pacate, simptomele cancerului osos nu se manifesta intr-un mod semnificativ decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat. In plus, multe tipuri de cancer se dezvolta lent, pe o perioada lunga de timp, ceea ce pooate determina bolnavul sa asocieze simptomele cu alte conditii legate de inaintarea in varsta, cum ar fi artrita. Alti factori care influenteaza simptomele cancerului osos sunt localizarea si marimea tumorii.

Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea. In cele mai multe cazuri, durerile devin treptat mai severe. Initial, durerea poate fi prezenta doar noaptea sau in timpul activitatilor fizice. In functie de marimea tumorii, cei afectati pot prezenta simptome timp de saptamani, luni sau chiar ani inainte de a merge la control medical.

In cazuri restranse, bolnavii pot resimti senzatia de taietura constanta la nivelul tesuturilor din jurul oaselor. Acest simptom este mai comun in cazul histiocitomului fibros malign sau fibrosarcomului, dar poate sa apara si in cazul altor tipuri de cancer osos.

In timp, dezvoltarea tumorii poate cauza fragilitatea oaselor. In acest caz, fracturile si traumatismele la nivelul oaselor apar mai des si mai usor decat in mod normal. Acesta este un semn definitoriu al cancerului osos si poate fi prezent atat in cazul tumorilor maligne, cat si in cauzul tumorilor benigne. Chiar si tumorile beningne se pot raspandi si pot slabi rezistenta oaselor.

In cazul in care tumoara comprima un nerv din zona afectata, bolnavul poate resimti durere, amorteala sau furnicaturi in acea zona. Atunci cand sunt comprimate vasele de sange din jurul tumorii, este afectat fluxul sanguin.

Alte semne si simptome mai putin intalnite includ febra, frisoanele, transpiratiile nocturne si scaderea in greutate. Aceste manifestari sunt mai frecvente dupa ce cancerul se raspandeste la alte tesuturi din organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img