joi, 28 martie, 2024

Simptomele perioadei fertile. Cum stii cand poti concepe un copil

Distribuie:

Publicat:

Ovulatia este eliberarea unui ovul de catre unul dintre ovare, de regula alternativ (in fiecare luna celalalt ovar va elibera ovulul). Daca nu este fertilizat (ovulul nu intalneste un spermatozoid), acesta are o „durata de valabilitate” de doar 24 de ore.
In medie, o femeie are parte de cca 400 de ovulatii pe parcursul vietii, deci ar fi bine sa stii exact cand ovulezi si care sunt simptomele perioadei fertile, pentru o mai buna planificare familiala. Cum am mentionat, pentru fiecare femeie momentul este diferit. Pentru unele, ovulatia, la fel ca si menstruatia, este extrem de usor de anticipat. In general, ovulatia se produce cu 15 zile inainte de menstruatie.

Durerea de la ovulatie

In cazul unora dintre femei, durerea subita la nivelul abdonmenului inferior este un simptom al perioadei fertile. Este normal ca aceasta durere sa existe, cat timp nu persista si nu este puternica. Ovulatia nu ar trebui sa doara, iar daca obisnuiesti sa ai dureri puternice la ovulatie, ar trebui sa consulti un medic inainte de a concepe un copil.

Schimbari la nivelul secretiei cervicale

Secretia cervicala ce are consistenta de mucus elastic, similara cu cea a albusurilor crude, e unul din simptomele perioadei fertile. Cand observi aceasta schimbare, ovulatia fie deja e in curs, fie urmeaza sa aiba loc.

Schimbarea pozitiei cervixului

Cervixul face legatura dintre vagin si uter, actionand ca o bariera intre acestea doua, care permite trecerea spermei atunci cand esti in perioada fertila. Iti poti da seama de schimbarile de la nivelul cervixului observandu-l pe perioada a mai multor cicluri. In perioada fertila, cervixul devine mai fin, pozitionat mai sus, mai deschis si ud, datorita secretiei cervicale.

Crestere a temperaturii bazale

Unul din cele mai bune moduri de a-ti da seama de perioada fertila este sa monitorizezi temperatura bazala. Iata cum poti face asta:

Incepand din prima zi de ciclu menstrual, ia-ti temperatura imediat ce te trezesti, in fiecare zi la aceeasi ora. Ia-ti temperatura cu un termometru oral, tinandu-l sub limba, cat mai adanc in gura. Repeta procedeul in fiecare zi si noteaza-ti temperaturile inregistrate. Vei observa cum temperatura se modifica si ramane mai ridicata pana la urmatorul ciclu menstrual. Aceasta modificare apare la 1-2 zile dupa ovulatie.

Sangerarea de ovulatie

Unele femei au parte si de acest simptom al perioadei fertile. Este vorba de o usoara urma de sange, nicidecum o cantitate mare, ce poate schimba consistenta secretiilor, dandu-le o tenta roz.
Aceasta schimbare e cauzata de o mica scadere a estrogenului din corp, care determina micsorarea endometrului.

Libido crescut

Multe femei observa un apetit sexual crescut in perioada ovulatiei. Nu trebuie luat insa ca un reper de sine statator, tinand cont ca libidoul poate fi influentat de un numar mare de factori.

Te simti mai uda

Secretiile cervicale nu sunt doar mai lichide si mai elastice, dar devin si mult mai abundente in perioada ovulatiei.

Simturi mai ascutite

Hormonii eliberati in perioada fertila pot influenta simturile, precum vazul, gustul sau mirosul.

Balonare

Simti ca esti mai balonata decat in mod obisnuit in mod regulat, doar intr-o anumita perioada a lunii? E posibil sa fie unul din simptomele perioadei fertile. Din pricina estrogenului, retii mai multa apa, iar hainele iti pot parea mai stramte decat in mod obisnuit.

Dureri de sani

Unele femei isi simt sanii usor mai durerosi inainte si dupa ovulatie. Acest fenomen are legatura tot cu hormonii eliberati in organism, cu pregatirea corpului pentru o eventuala sarcina.

Greata si dureri de cap

Greturile si durerile de cap in preajma perioadei fertile nu sunt ceva neobisnuit. Cauzele sunt tot hormonale, ce te fac mai sensibila la diferiti stimuli, care iti pot provoca greata sau dureri de cap.

Daca totusi nu ai parte de niciunul din simptomele descrise, exista teste de ovulatie cu care poti afla cu exactitate care este ziua cu pricina. Daca iti poti da seama de ovulatie dupa simptomele perioadei fertile, ai cu atat mai multe sanse de a ramane insarcinata mai repede. sursa: baby.unica.ro

G.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img