joi, 28 martie, 2024

Simptomele tuberculozei renale

Distribuie:

Publicat:

Tuberculoza renala reprezinta o localizare secundara reactivarii unui complex primar, de obicei pulmonar. in prezent, frecventa generala a tuberculozei este foarte ridicata, chiar daca formele de TBC renal au devenit foarte rare. Istoricul bolnavului este de cele mai multe ori negativ, dar unii bolnavi au in antecedente alte afectiuni tuberculoase (peritonita, TBC genital). Aceste localizari tuberculoase extrarenale nu mai exista insa atunci cand apar semnele de afectare renala. Tuberculoza renala nu are o simptomatologie clinica specifica. De cele mai multe ori, debutul este insidios sau nu poate fi precizat. Primele simptome sunt mai ales vezicale si, mai rar, apar anumite dureri in zona renala. Starea generala este buna, dar pot exista si semne de impregnatie bacilara, deseori cu subfebrilitate.

Examenul fizic al bolnavului aduce putine date. In raport cu forma tuberculozei renale se poate constata sensibilitate lombara si sensibilitate hipogastrica. La barbati sunt frecvente epidermitele tuberculoase. Din punct de vedere anatomo-clinic se deosebesc trei forme de tuberculoza: – tuberculoza renala; – tuberculoza renala diseminala, care determina distructie, parenchimului renal si poate evolua cu hipertensiune arteriala si insuficienta renala; – tuberculoza renala asociata cu o nefropatie. Pentru diagnosticarea tuberculozei renale trebuie luate in discutie toate cazurile in care exista semne urinare neexplicate prin alte cauze. Suspiciunea de boala este intarita in cazul cand, pe langa semnele urinare, se constata concomitent manifestari ale unei tuberculoze genitale sau cand semnele prezente au fost precedate de alte localizari tuberculoase.

Diagnosticul poate fi confirmat numai in urma punerii in evidenta a bacilului Koch in urina si a modificarilor radiologice renale. Tuberculoza renala poate fi confundata cu numeroase boli renale, respectiv litiaza renala, cancerul renal, adenomul de prostata, pielonefrita cronica. Prognosticul bolii este mult ameliorat in prezent. Formele diagnosticate precoce se vindeca relativ rapid, vindecarea este mult mai buna, indicatiile pentru interventii chirurgicale reparatoare devenind mai rare. Tratamentul tuberculozei renale este unul de stricta specialitate, fiind in primul rand medical si foarte rar chirurgical. Prin tratament medical se obtine cicatrizarea si stabilizarea majoritatii cazurilor. Dupa terminarea tratamentului antituberculos, bolnavul va fi supravegheat timp de 3-5 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img