News Flash:

SIMULARE BAC 2014. SUBIECTELE si BAREMELE de CORECTARE la limba romana

3 Martie 2014
3785 Vizualizari | 0 Comentarii

Clasa a XI-a si clasa a XII-a - elevii au sustinut astazi proba la Limba si Literatura Romana a SIMULARII BACALAUREATULUI 2014.

 Subiectele si baremul de corectare pentru clasa a XI-a si a XII-a la Limba si Literatura Romana, proba simularii Bacalaureatului.

Simulare bac a XI-a: Alecsandri, eseu comedie si impactul retelelor de socializare asupra tinerilor

Analiza unui fragment din nuvela Margarita" a lui Vasile Alecsandri, scrierea unui text argumentativ despre impactul retelelor de socializare asupra tinerilor si redactarea unui dintr-o comedie studiata au fost subiectele la limba romana de la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a.

Elevii din clasa a XI-a, profilul real, care au sustinut, luni, simularea examenului de bacalaureat la proba de limba si literatura romana au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat noua cerinte, vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica, dintr-un fragment din nuvela "Margarita" a lui Vasile Alecsandri.

Cerintele au fost: numirea sinonimelor potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "mister" si "necontenit"; explicarea rolului virgulei in secventa: "Acel buchet l-am compus eu insami pentru d-voastra, adaogi ea rosindu-se pe obraji"; construirea unui enunt in care sa se foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina verbul "a duce"; mentionarea tipului de perspectiva narativa din textul dat; prezentarea a doua motive literare din text; selectarea a doua secvente din text care contureaza dimensiunea spatiala; prezentarea rolului verbelor la timpul perfect simplu din textul dat; ilustrarea, cu cate un exemplu din textul dat, a doua trasaturi ale genului epic; comentarea, in 60-100 de cuvinte, a urmatoarei secvente din text: "Cateva persoane se apropiara de Margarita, iar Alexis se retrase incet, strangand la peptu-i un mic buchet de flori de trandafir, de violete si de rezada. Din cea mai adanca desperare, el trecuse pe loc in cea mai vie bucurie".

La al doilea subiect, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre impactul retelelor de socializare asupra tinerilor.

La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte in care sa prezinte particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o comedie studiata.

Simularea examenului de bacalaureat, la care participa, in premiera, si elevii din clasa a XI-a, a inceput luni cu proba la limba si romana. Elevii vor sustine marti proba la limba si literatura materna, miercuri proba obligatorie a profilului si vineri proba la alegere a profilului si specializarii. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afisate in 14 martie.

Rezultatele obtinute de elevi la simularea examenului de bacalaureat nu vor fi trecute in catalog, potrivit Ministerului Educatiei.
Accesul elevilor in salile de clasa este permis pana la ora 8:30, iar simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului incepe la ora 9:00, moment in care in fiecare sala se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Este pentru prima oara cand simularea se realizeaza la nivel national, adica toti elevii de clasa a XI-a si a XII-a din tara vor avea de rezolvat in acelasi interval orar aceleasi subiecte, realizate de Ministerul Educatiei, scrie b365.ro.

In Bucuresti, Inspectoratul scolar a decis ca simularile sa se desfasoare in sali supravegheate video. Dupa ora 8:30, elevii nu vor mai avea voie sa paraseasca sala de simulare a examenului pana la 10:30. Elevii vor fi repartizati in clase in ordine alfabetica, listele vor fi publicate pe usa clasei, cate 1 elev in banca. In cazul in care un liceu nu are spatiul necesar, elevii pot fi asezati si cate 2 in banca, dar cu conditia ca elevii alaturati sa fie din ani de studiu diferiti.

SIMULARE BACALAUREAT 2014. SIMULARE la LIMBA SI LITERATURA ROMANA. Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 3 ore, din momentul in care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Elevii vor fi supravegheati in timpul simularii de cate 2 profesori pe clasa, care predau alta materie decat Limba si literatura romana. Profesorii supraveghetori provin din scoala in care elevii sustin simularea, iar presedintele comisiei de organizare a simularii este directorul liceului.

In cazul abaterilor, elevii pot fi sanctionati prin scaderea notei la purtare, precizeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Corectarea lucrarilor este organizata de catre inspectoratele scolare si este realizata de profesori din localitatea in care elevii au sustinut simularile.

SIMULARE BACALAUREAT 2014. SIMULARE la LIMBA SI LITERATURA ROMANA. Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:
- Reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
- Textul dramatic postbelic
- Limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
- Simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelica, perioada postbelica, curente culturale/literare romanesti in context european
- Interpretari si judecati de valoare exprimate in critica si in istoria literara
- Autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0909 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036281 (s)