vineri, 19 aprilie, 2024

Sindicat din Sănătate respinge proiectul de lege care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau testare pe banii oamenilor

Distribuie:

Publicat:

Uniunea TESA din Sănătate a transmis, luni, că respinge ferm orice proiect de lege care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau testare pe banii lucrătorilor, anunță news.ro.

”Uniunea TESA deplânge lipsa de coerenţă a guvernaţilor în luarea unor decizii extrem de importante pentru salariaţii din sistemul sanitar! Astfel, guvernanţii (din aproape toate partidele ) au refuzat să ia în considerare în ultimii 4 ani importanţa esenţială a sectoarelor de suport tehnic-economic şi administrativ în funcţionarea spitalelor, discriminându-i grav în Legea Salarizării nr.153/2017! Au refuzat guvernanţii apoi să accepte riscul de infectare cu SARS-COV-2 în rândul acestor categorii de personal şi au refuzat să acorde şi acestora suplimentul de risc pentru Covid 19, provocând încă o discriminare gravă pe care au adăugat-o în colecţia de discriminări din Legea Salarizării”, au transmis, luni sindicaliştii din Uniunea TESA din Sănătate.

Potrivit acestora, acum, când e vorba de restricţii, guvernanţii vor să condiţioneze ilegal dreptul la muncă de vaccinare pentru întregul personal.

Sindicaliştii afirmă că în actul suspus dezbaterii publice ”se pot identifica imediat măsurile aberante prin care se condiţionează dreptul la muncă de certificatului digital european EU COVID-19”.

”Proiectul de lege prevede în mod abuziv:

suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private în cazul în care nu prezintă un certificat digital al UE privind COVID-19!!!

în situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia invocă Directiva 89/391/CEE a Consiliului care prevede obligaţia angajatorilor de a asigura sănătatea şi securitatea propriei forţe de muncă.

”Această obligaţie include evaluarea şi evitarea riscurilor, elaborarea unei politici globale de securitate în muncă şi asigurarea instruirii adecvate a personalului. Dacă autorităţile şi angajatorii consideră că testarea personalului din sistemul sanitar este absolut necesară în contextul pandemiei COVID-19, atunci angajatorii şi/sau autorităţile trebuie să suporte cheltuiala cu testarea, precum şi eventualele consecinţe în plan socio-economic care derivă din rezultatele acestor testări”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia invocă şi Rezoluţia 2361 (2021) a Consiliului Europei (CoE) care interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului sau să utilizeze aceasta pentru discriminare împotriva celor ce nu sunt vaccinaţi.

”Mai mult, proiectul de lege propus de Ministerul Sănătăţii nu este în acord cu prevederi din Codul Muncii şi din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Sector Bugetar Sănătate pe anii 2019-2021”, mai afirmă sindicaliştii, care atrag atenţia că se încalcă şi Legea nr. 24 din 2000 privind tehnica legislativă. â

”Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN – din care face parte Uniunea TESA – consideră abuzive şi neconstituţionale măsurile care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau de testarea pe banii lucrătorilor, aşa cum sunt acestea prezentate în "Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private", deoarece măsurile nu sunt proporţionale cu situaţia care le-au determinat, sunt aplicate discriminatoriu (fiind solicitate doar persoanelor nevaccinate) şi aduc atingere gravă însăşi existenţei dreptului la muncă şi libertăţii de a munci”, au mai transmis sindicaliştii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img