joi, 18 aprilie, 2024

Sindromul colonului iritabil, o boala foarte greu de depistat. Simptome si cauze

Distribuie:

Publicat:

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afectiune digestiva, care afecteaza preponderent femeile. Boala nu se manifesta prin leziuni celulare sau tisulare, iar diagnosticul se stabileste extrem de greu. Conform specialistilor, o persoana suspescta de SCI ar trebui sa prezinte urmatorul tablou clinic:

– durere abdominala recurenta/disconfort minimum 3 zile pe luna in ultimele 3 luni, asociate cu minim doua dintre urmatoarele simptome:
– disparitia durerii dupa defecatie
– instalarea durerii concomitent cu modificarea numarului scaunelor
– instalarea durerii odata cu modificarea formei scaunelor
– balonare localizata difuz sau doar in anumite zone ale abdomenului,
– prezenta mucusului in scaun.

Criteriile se aplica numai daca simptomele au debutat cu cel putin 6 luni inainte de diagnostic si s-au mentinut pe parcursul ultimelelor trei luni.

Pentru a exclude unele infectii sau alte patologii grave ale sistemului digestiv, precum sindromul de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, boala Crohn, colita ulcerativa si cancerul ano-rectal, sunt recomandate anumite teste de laborator si efectuarea unor investigatii imagistice.

Cauzele sindromului colonului iritabil

Principala cauza care determina aparitia sindromului de colon iritabil este activitatea deficitara a musculaturii netede de la nivelul colonului. In acest caz, contractiile muschilor intestinali sunt neregulate si necoordonate, fiind ingreunata miscarea reziduurilor alimentare prin colon.

Acumularea acestor materiale duce la obstructia partiala a tractului digestiv, care se manifesta prin acumulare de gaze, constipatie si durere abdominala. Cauzele acestei activitati anormale n-au fost inca stabilite, insa factori precum alimentatia, stresul, sedentarismul si dereglarile hormonale pot agrava simptomele afectiunii.

1. Alimentatia

Implicarea anumitor alimente in sindromul colonului iritabil este inca intens studiata. Cercetatorii au stabilit ca anumite alimente pot declansa dezechilibre si intolerante la nivelul colonului. O dieta care cuprinde ciocolata, grasimi, fasole, varza, conopida, brocoli, lapte, bauturi carbogazoase, produse bogate in gluten, poate duce la aparitia si agravarea simptomelor sindromului de colon iritabil. O analiza minutioasa a dietei zilnice si identificarea alimentelor care provoaca o sensibilitate la nivelul colonului, poate fi un pas important spre ameliorarea problemei si chiar tratarea acesteia.

2. Stresul

Multe dintre persoanele cu sindrom de intestin iritabil au observat ca simptomele se accentueaza in perioadele de stres intes, spre finalul unei saptamani incarcate sau odata cu schimbarea serviciului. Aproximativ 60% dintre pacientii cu sindrom de colon iritabil sufera de anxietate, cauzata de grija accentuata pentru problemele de la serviciu, bani si problemele de sanatate, arata datele Anxiety Disorders Association of America4. Specialistii subliniaza faptul ca stresul si anxietatea pot face creierul mai sensibil la simptomele sindromului de colon iritabil.

3. Fluctuatiile hormonale

In cazul femeilor, SCIse acutizeaza in special inainte de menstruatie. In partea a doua a ciclului menstrual, nivelul estrogenului este mai scazut in timp ce progesteronul este relativ mare. Progesteronul este un hormon cunoscut si pentru capacitatea de reducere a motilitatii intestinale. Din aceasta cauza apar balonarea, constipatia si crampele abdominale, la multe femei aflate in perioada premenstruala.

4. Sedentarismul

Activitatea fizica sustinuta contribuie la un tract digestiv echilibrat. De regula, persoanele care nu fac miscare, cele care sufera de obezitate sunt mai predispuse catre aceasta boala.

5. Abuzul de medicamente

Consumul indelungat de antibiotice, de antiacide deregleaza flora intestinala. Multe dintre persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil consuma laxative pentru a scapa de constipatie. Utilizarea laxativelor perioade indelungate de timp duce la slabirea muschilor peretelui intestinal, reducandu-le capacitatea de functionare siintrarea intr-un cerc vicios – intestinul nu mai functioneaza pentru ca munca sa este efectuata de laxative.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img