vineri, 29 martie, 2024

Sindromul de colon iritabil si bauturile: ce sa alegi si ce sa eviti

Distribuie:

Publicat:

Gazele, balonarea, crampele, diareea sau constipatia cauzate de sindromul de colon iritabil te pot face sa reevaluezi preparatele consumate, dar cauza poate fi chiar in paharul tau. Descopera ce ar trebui sa bei si ce sa ocolesti de acum incolo. Sindromul de colon iritabil se declanseaza in momentul in care muschii si terminatiile nervoase de la nivelul intestinului au un grad foarte ridicat de sensibilitate si nu functioneaza optim, consecintele fiind crampele, acumularea gazelor, diareea sau constipatia.

Desi majoritatea persoanelor care sufera de sindromul de colon iritabil vor merge la toaleta dupa 30-60 de minute dupa ce au luat masa, exista si cazuri in care trebuie sa faca acest lucru mai repede din cauza durerilor resimtite si a diareei. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca selectarea alimentelor si bauturilor care nu contin carbohidrati FODMAP sau zaharuri fermentate cum sunt fructoza, lactoza, sorbitolul si fructanii favorizeaza diminuarea simptomelor specifice.

Cercetatorii din Noua Zeelanda au observat ca participantii la studii s-au simtit mult mai bine dupa ce au urmat o dieta cu un continut foarte scazut de carbohidrati FODMAP. Eliminarea substantelor problematice a redus balonarea, durerile si diareea mut mai rapid decat orice medicament. Cu toate acestea, substantele FODMAP se regasesc in foarte multe alimente si bauturi, iar cafeaua si alcoolul nu sunt nici ele recomandate, astfel incat ai putea fi in dificultate cand te gandesti ce sa pui in pahar.
 
In primul rand trebuie sa iei in calcul bauturile care iti pot inrautati simptomele. „Evita permanent bauturile care contin fructoza si sirop de porumb”, spune dr. Rebecca Solomon, nutritionist din New York. Majoritatea persoanelor care sufera de sindromul de colon iritabil au intoleranta la fructoza. In cadrul studiilor realizate s-a constatat ca cel putin 45% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune nu pot procesa fructoza, iar restrictionarea ei duce la ameliorarea rapida a manifestarilor problematice.

„Trebuie sa ocolesti sucurile preparate din fructe cu un continut ridicat de fructoza cum sunt merele, perele, mango si pepenele verde. Citeste etichetele cu atentie si nu alege ceaiurile sau sucurile care contin sirop de porumb. De asemenea, bauturile cu indulcitori artificiali si zero calorii nu pot face parte din optiunile tale. Sorbitolul, xilitolul, maltitolul si manitolul au efecte negative in cazul acestei afectiuni”, explica dr. Solomon. 

Daca iti prepari singur sucuri de legume nu uita sa eviti ceapa si usturoiul, precum si sfecla rosie, varza, feniculul, leguminoasele, mazarea, avocado, conopida si ciupercile. Cafeina are de obicei un efect laxativ, dar va fi mult mai accentuat in cazul in care suferi de sindromul de colon iritabil. Limiteaza cantitatea de cafea si ceai pentru a preveni diareea.
 
Dupa ce ai eliminat bauturile problematice este momentul sa afli ce bauturi sunt permise:
 
1. Sucurile de fructe. Poti alege sucul de merisoare, banane, grepfrut, lamaie, struguri si ananas. Prefera mereu variantele fara zahar adaugat, care contin fructe organice.
 
2. Sucurile de legume. Exsita multe legume care contin putini carbohidrati FODMAP, asa ca poti experimenta cu diferite combinatii. Opteaza pentru sucul de morcovi, telina, broccoli, castravete, ghimbir, patrunjel, dovleac, spanac, frunzele de la ceapa verde, rosii, dovlecei si vinete.
 
3. Ceaiul. Daca alegi varianta decafeinizata a ceaiului nu vei avea deloc probleme si poti bea o ceasca de fiecare data cand ai nevoie de un plus de energie.
 
4. Bauturile pe baza de ghimbir. Sunt pe lista de variante permise, atata timp cat nu contin sirop de porumb, miere sau indulcitori artificiali.
 
5. Alternativele pentru lapte. Laptele de orez, ovaz, soia, precum si laptele fara lactoza sunt optiuni utile pentru ca nu contin carbohidrati de tip FODMAP. sursa: eva.ro
S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img