joi, 28 martie, 2024

Sindromul Lyell: necroliză epidermică, o boala dermatologică foarte gravă generata de medicamente

Distribuie:

Publicat:

Sindromul Lyell: necroliză epidermică. Unele alergii la medicamente pot evolua spre o boală dermatologică foarte gravă, distrugând pielea și mucoasele, sindromul Lyell. Pacienții cu acest sindrom suferă de leziuni asemănătoare arsurilor, care sunt de fapt cauzate de medicamentele pe care le-au absorbit.

Medicamentele pot provoca reacții alergice la unii pacienți. Cele mai frecvente și cunoscute sunt dermatita de contact, urticaria sau rinita alergică. Dar, în unele cazuri, alergia la medicamente poate progresa spre complicații grave, sindromul Lyell și sindromul Stevens-Johnson, numit și necroliză epidermică, noteaza brulure.fr.

Sindromul Stevens-Johnson este utilizat pentru a descrie forme limitate de necroliză epidermică, în timp ce sindromul Lyell este rezervat pentru forme extinse.

Aceste alergii sunt rare, deoarece afectează doar aproximativ 2 persoane la un milion de oameni pe an, dar sunt urgențe vitale. Într-adevăr, aceste două sindroame se caracterizează printr-o distrugere brutală a stratului superficial al pielii și mucoaselor. Se manifestă prin eroziunea pielii, care duce la dureri arsuri severe.

În majoritatea cazurilor, sindromul Lyell și sindromul Stevens-Johnson sunt legate de administrarea unui medicament. O alergie la medicamente este implicată în aproximativ 60% din cazuri și suspectată în 30% din cazuri. Trebuie menționat însă că, în unele cazuri, nici un aport de medicamente nu poate explica apariția sindromului.

Sindromul Lyell: necroliză epidermică

Multe medicamente pot provoca un astfel de sindrom, deși unele medicamente sunt considerate cu risc ridicat, deoarece reprezintă aproape jumătate din cazuri:

alopurinol;
Sulfonamide anti-infecțioase (o clasă de antibiotice);
nevirapina;
carbamazepină;

Lamotrigina;
Fenobarbital;
fenitoină;
Antiinflamatoare nesteroidiene derivate din oxicam.

Sindromul Lyell și sindromul Stevens-Johnson provoacă vezicule ale pielii și eroziuni dureroase ale mucoasei. Durerea intensă și starea pielii pot sugera arsuri severe. Dar leziunile pielii sunt însoțite și de febră. Leziunile apar de obicei pe față și trunchi, înainte de a se răspândi pe întregul corp. Uneori pielea este zdrențuită și mucoasele sunt puternic afectate.

Prognosticul pentru sindromul Lyell este grav, cu 20 – 25% mortalitate și aproape 50% sechele, în special la ochi. Într-adevăr, afecțiunile pielii apar astfel încât pot provoca insuficiență renală și insuficiență cardiacă, dar și infecții generalizate și probleme imunitare.

Îngrijirea se realizează într-un compartiment de urgență și este similară cu cea a victimelor arsurilor:

Umplutura vasculara pentru a compensa pierderea de lichid in piele si mucoase;
Monitorizarea funcției respiratorii;
Tratamentul durerilor;
Dezinfectarea pielii și montarea pansamentelor adecvate.

Niciun medicament nu poate trata direct sindromul Lyell.W

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img