luni, 18 martie, 2024

Sindromul mirosului de peste: Cum sa iti dai seama daca te confrunti cu asa ceva

Distribuie:

Publicat:

Trimetilaminuria (TMAU) este o afecțiune mai puțin frecventă care provoacă un miros corporal neplăcut, de pește stricat. De altfel, se mai numește și „sindromul mirosului de pește”.

Ce este trimetilaminuria?

Trimetilaminuria este o boală rară care determină corpul să producă un miros ca de pește putrezit, ouă stricate sau gunoi, care este eliberat în respirație, transpirație, urină și fluide reproductive. Unii cercetători cred că tulburarea este sub-diagnosticată, deoarece mulți oameni cu simptome ușoare nu cer ajutor medical. Cu toate acestea, unii medici pot să nu recunoască simptomele trimetilaminuriei atunci când o persoană cu miros corporal neobișnuit caută un diagnostic.

Această boală, deși apare la un segment foarte mic de populație, are un impact psiho-social major. În copilărie, persoanele afectate tind să fie evitate de colegi la școală, să fie ridiculizate sau agresate, ceea ce poate duce la un comportament agresiv din partea lor, ca ripostă, și la rezultate slabe la învățătură. La maturitate, oamenii care au sindromul mirosului de pește se confruntă adesea cu probleme de relaționare și suferă de o stimă de sine scăzută; la rândul lor, aceste probleme pot duce la izolare socială, alcoolism, depresie și chiar tendințe de sinucidere, scrie doc.ro.

Din ce cauze apare sindromul mirosului de pește?

Trimetilaminuria apare când gena FMO3 nu funcționează corect. Mulți oameni cu trimetilaminurie moștenesc o versiune defectuoasă a acestei gene de la ambii părinți, ceea ce înseamnă că au două copii ale genei defecte. Părinții ar putea avea doar o copie a genei defecte și fie nu au simptome deloc, fie acestea sunt ușoare ori temporare.

Concret, persoanele cu trimetilaminurie nu pot descompune trimetilamina, care provine din substanțe chimice specifice (colină, carnitină) care se găsesc în anumite alimente. Excesul de trimetilamină se acumulează, devenind astfel sursa mirosului neplăcut.
Trimetilamina se formează în mod normal prin acțiune bacteriană în intestin asupra colinei (se găsește în alimente precum soia, ficat, rinichi, germeni de grâu, drojdie de bere și gălbenuș de ou) sau asupra N-oxidului de trimetilamină (găsit în peștele de apă sărată). Trimetilamina este apoi transportată în ficat unde este convertită în N-oxid de trimetilamină, un produs metabolic care nu are miros.

Când trimetilaminuria secundară se dezvoltă ca urmare a unor doze orale mari de L-carnitină, colină sau lecitină, simptomele dispar pe măsură ce doza este redusă. L-carnitina este utilizată în tratamentul sindroamelor cu deficit de carnitină și este uneori folosită de sportivi care cred că le sporește forța fizică.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img