vineri, 26 aprilie, 2024

Sindromul picioarelor neliniștite: Cum se manifestă și care e cel mai bun tratament

Distribuie:

Publicat:

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a vă mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații extrem de incomode.

Unii pacienți o compară cu prezența unor “viermișori“ care se mișcă în continuu în musșhii gambei, alții ca pe niște înțepături adânci și continue, furnicături.

Este o senzație care obligă pacientul să se miste în dorința de a scăpa de senzația extrem de supărătoare. Ceea ce este mai sâcâitor pentru pacienți e că, de obicei, simptomatologia se întâmplă seara sau noaptea când te pregătești să adormi sau în timpul somnului, când stai întins.

Cauze și manifestări

Sindromul mai este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Mișcările cauzate de sindromul picioarelor neliniștite se numesc mișcări periodice ale somnului (PLMS). Datorită acestor mișcări, sindromul picioarelor neliniștite poate provoca probleme grave neuropsihice, afectând starea de dispoziție, memoria, atenția, starea cognitivă și chiar sănătatea în ansamblu.

Unii oameni au sindromul picioarelor neliniștite primar, care nu are o cauză cunoscută. Alții au sindromul picioarelor neliniștite secundar, care este de obicei asociat cu probleme psihice dar și cu sarcina, deficitul de fier sau insuficiență renală cronică.

Pentru majoritatea persoanelor cu sindromul picioarelor neliniștite, simptomele sunt relative ușoare. Dar dacă simptomele dvs. sunt moderate până la severe, sindromul picioarelor neliniștite poate avea un impact mare asupra vieții dumneavoastră. Vă poate împiedica să dormiți suficient și, astfel, să vă cauzați probleme cu concentrarea și gândirea în timpul zilei, cu locul de muncă, viața de familie, dar și cu activitățile sociale. Secundar, problemele generate de trezirea dvs sistematică și repetată în timpul nopții îi poate afecta somnul și partenereului de cuplu, cu repercusiuni și asupra stăriia cestuia de sănătate și asupra relației de cuplu.

Ca urmare a acestor probleme, sindromul picioarelor neliniștite poate duce la anxietate și depresie, scrie doc.ro. Și cu cât aveți afecțiunea se întinde mai mult în timp, cu atât se poate agrava. Se poate regăsi chiar și în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img