vineri, 19 aprilie, 2024

Sindromul Tourette sau „boala ticurilor”: simptome, cauze, tratament

Distribuie:

Publicat:

Sindromul Tourette este o afec­țiune neurologică rară, caracterizată prin existența unor ticuri, însoțite sau nu de coprolalie (emisia de cuvinte obscene) și de ecolalie (repetarea unor fragmente de cuvinte sau de fraze).

Ticurile sunt mișcări involuntare, rapide, repetitive și stereotipe ale unor grupe musculare individuale. Severitatea maximă a ticurilor este tipică în jurul vârstei de 8-12 ani, ea diminuându-se spre adolescenţă. Băieţii sunt de 3-4 ori mai afectaţi decât fetele.

Ticuri specifice în sindromul Tourette

Ticurile pacienților cu sindrom Tourette pot fi motorii sau vocale, simple sau complexe. Cele mai frecvente ticuri motorii asociate sindromului Tourette sunt:

Ticuri vocale:

simple: tușit, mormăit, țipat, lătrat, mieunat, sunete-silabe

complexe: cuvinte și fraze obscene, agresive sau inacceptabile social (coprolalia), repetarea propriilor cuvinte sau fraze sau repetarea cuvintelor și frazelor auzite la alți oameni (palilalia)

Ticuri motorii:

simple: clipit, grimase, ridicat din umeri, spasme în zona nazală, mișcări ale gurii (acestea sunt rapide, bruşte, fără scop, pot fi stânjenitoare sau chiar dureroase)

complexe: sărituri, aplauze, atingerea și mirosirea obiectelor, gesturi obscene (copropraxia), aplecarea sau învârtirea, imitarea gesturilor sau mișcărilor altor oameni (ecopraxia)

Astfel de ticuri se pot accentua în condiții de stres, oboseală, anxietate, unele manifestându-se chiar și în timpul somnului.

Ce alte simptome apar în sindromul Tourette

Pe lângă ticurile menționate anterior, pacienții cu sindrom Tourette pot manifesta diverse tulburări de comportament:

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img