News Flash:

SINGURA rasa de caini de vanatoare creata in Romania, COPOIUL ARDELENESC, pe cale sa dispara

12 Martie 2014
8170 Vizualizari | 0 Comentarii
"In Romania sunt aproximativ 40 de crescatori de copoi ardelenesc cu pedigree. La acestia si la cele mai putin de zece canise din Romania sunt mai putin de 500 de copoi cu acte, iar rasa risca sa dispara din Romania in urmatorii ani daca nu se face ceva", a declarat agentiei Mediafax Teodor Dan, presedintele asociatiei Copard, care se ocupa de cainii din rasa copoi ardelenesc.

El spune ca cel mai mare pericol pentru copoiul ardelenesc sunt incrucisarile necontrolate.

"Pentru a controla aceasta rasa vrem sa infiintam un club al copoiului ardelenesc, unde proprietarii sa se cunoasca intre ei si sa militeze pentru pastrarea rasei. Dupa 15 februarie, cand se va incheia sezonul de vanatoare, asociatia Copard si mai multi crescatori de copoi ardelenesc din Bistrita, Alba, Timis, Sibiu si alte zone se vor intalni sa discute statutul asociatiei. Incercam sa obtinem suport material si sa atragem cat mai multi crescatori de copoi ardelenesc", a adaugat Teodor Dan.

Membrii fondatori ai Copard sunt Consiliul Judetean Alba, Romsilva, prin Directia Silvica Alba, Asociatia "Alba Verde" si Teodor Dan.

In 1947, rasa copoiului romanesc cuprindea trei varietati distincte, si anume copoiul carpatic, copoiul dobrogean si copoiul ardelenesc. Intre timp, primele doua varietati au disparut, iar copoiul ardelenesc a fost omologat in anul 1966 ca rasa ungureasca, dupa ce ungurii au achizitionat numeroase exemplare de copoi din Ardeal.

Potrivit Copard, copoiul a cunoscut perioada de glorie in evul mediu, cand era cainele de vanatoare preferat de nobilimea din Ardeal. Cu timpul, rasa a fost utilizata doar in zonele inalte si impadurite, greu accesibile, din Carpati.

Din cauza terenului foarte variat, au luat nastere doua varietati de copoi ardelenesc - copoiul mare si copoiul mic - dar s-au facut permanent imperecheri intre cele doua varietati. La origini, copoiul mare era utilizat pentru vanatoarea animalelor mari, iar cel mic pentru vanatul de talie mica (vulpe, iepure) pe terenuri acoperite, precum si pentru vanatoarea de capre, in regiunile stancoase.

La inceputul secolului XX, copoiul aproape disparuse. Cresterea si selectionarea lui au fost reluate in 1968, dar varietatea de talie mica a disparut.

Copoiul ardelenesc este un caine inteligent si curajos, care are un simt olfactiv foarte dezvoltat cu ajutorul caruia trebuie sa descopere urmele vanatului in padure sau urma de sange a vanatului ranit pentru a fi recuperat. Are un simt de orientare in teren extraordinar, el nu se pierde niciodata si se intoarce intotdeauna la locul de unde a pornit goana.

Mediafax.ro

romania alba romsilva alba verde teodor dan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039737 (s)