joi, 28 martie, 2024

Sistemul care ne va apara de medicamentele contrafacute

Distribuie:

Publicat:

Organizatia de Serializare a Medicamentului din Romania a lansat Sistemul National de Verificare a Medicamentelor, menit sa protejeze pacientii impotriva medicamentelor contrafacute, relateaza Agerpres.

rocesul de implementare a sistemului se va intinde pe durata unui an, urmand ca acesta sa devina operational la 9 februarie 2019, conform legislatiei europene.

Presedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat ca fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic. „Acest Sistem National de Verificare a Medicamentelor presupune existenta unei baze de date unde seria fiecarei cutii cu medicamente va fi stocata, iar in clipa in care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Daca medicamentul este valid, va putea fi eliberat, daca nu, vor fi o serie intreaga de proceduri in functie de situatie. Daca se constata ca o cutie este contrafacuta, ea fi pusa in carantina si se vor lansa niste alerte la structurile responsabile de siguranta circulatiei medicamentelor si se vor face investigatiile necesare. Exista si in prezent sisteme de trasabilitate si de verificare a medicamentelor, dar nu atat de precise cum vor fi cele care vor intra in vigoare”, a spus Zaharescu.

Potrivit lui acestuia, investitiile pentru producatori vor fi semnificative in liniile de ambalare. „in momentul in care se introduc medicamentele in cutie se imprima pe ea acel cod matriceal care contine datele unice de identificare ale cutiei respective. Or, adaptarea liniilor de fabricatie la aceste cerinte presupune investitii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare”, a adaugat Zaharescu. Presedintele OSMR a spus ca nu vor mai putea fi eliberate fractii din cutiile de medicamente, Romania fiind o exceptie cu aceasta practica in farmacii.

„Aceasta este situatia normala. Nicaieri in tarile UE nu se accepta o asemenea procedura. Noi facem o exceptie.(…) Autoritatile impreuna cu producatorii vor trebui sa gaseasca solutii pentru ca procedurile care vor fi puse in practica sa nu ii afecteze pe pacienti”, a spus Zaharescu.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a spus ca de mai mult de un an, farmacistii lucreaza alaturi de producatori si distribuitori la o planificare a etapelor care trebuie implementate.

„Consideram ca etapele urmatoare vor fi mai usor de parcurs, dar trebuie sa fim in permanenta umar la umar, pentru ca e un circuit destul de larg si complicat. Daca undeva nu functioneaza ceva, asta inseamna o intrerupere si o punere in pericol asigurarea cu medicamente a populatiei. Sistemul ne va influenta in mod pozitiv, avand certitudinea ca toate medicamentele care ajung la pacienti sunt adevarate, curate, nu contrafacute. inseamna un efort in plus pentru farmacii. Pare a fi un paralelism intre Agentia Nationala a Medicamentului si OSMR, dar nu este. Este un control suplimentar si vom avea siguranta ca se vor reduce drastic medicamentele contrafacute. Va fi o investitie in aparatele cu care se va face citirea, in adaptarea programului informatic existent pentru gestiune in farmacii”, a spus Lupuliasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img