joi, 28 martie, 2024

Sistemul imunitar iti poate controla comportamentul social

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea persoanelor se considera independente si capabile sa-si decida propriul viitor. Cercetarile au demonstrat ca, prin schimbarea unei singure molecule din sistemul imunitar al soarecilor, acestia isi schimba comportamentul si modul de interactiune cu alte animale. Acest fapt sugereaza ca sistemul imunitar ar putea fi un factor favorizant al bolilor mintale, cum ar fi autismul sau schizofrenia. “Este nebunesc, dar poate suntem doar un camp de lupta pentru agentii patogeni si sistemul imunitar. O parte din personalitatea noastra ar putea fi dictata de sistemul imunitar”, a declarat cercetatorul Jonathan Kipnis, potrivit descopera.ro.

Molecula pe care s-au efectuat testele se numeste interferon gamma. În general, ea este secretata de sistemul imunitar, atunci cand acesta intra in contact cu un agent patogen, un virus sau o bacterie. Acest tip de stimul imunitar face parte din sistemul imunitar de adaptabilitate. Pana anul trecut, se considera ca este izolat de creier, insa totul s-a schimbat in 2015, cand Kipnis impreuna cu echipa sa au descoperit pentru prima oara ca vasele meningelui sunt legate de creier prin sistemul limfatic. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar interactioneaza direct cu creierul.

“Creierul si sistemul imunitar erau considerate izolate unele de altele. Orice activitate a sistemului imunitar la nivelul creierului reprezinta semnelele unei boli”, a explicat Kipnis. Legatura dintre sitemul imunitar si creier ar putea explica declansarea bolilor precum depresia, schizofrenia si autismul. Kipnis si echipa sa au creat ipoteza conform careia patogenii din sistemul imunitar ar putea avea legatura cu anumite conditii sociale, fapt ce ar putea sa ne influenteze comportamentul social si personalitatea.

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au distrus moleculele interferon gamma din soareci, muste, pesti-zebra si sobolani. În toate experimentele s-a dovedit ca moleculele interferon gamma sunt esentiale pentru o interactiune sociala normala. Reinstalarea moleculei readucea creierul la normal. Echipa a publicat studiul in revista Nature, concluzionand: ,,sistemul imunitar joaca un rol important in mentinerea functiei de socializare”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img