marți, 16 aprilie, 2024

Sistemul sanitar ar putea fi BLOCAT. Vezi motivul

Distribuie:

Publicat:

Sindicalistii din Sanatate anunta un protest urias, care ar duce la blocarea sistemului medical, nemultumiti ca nu sunt platiti pentru garzile suplimentare, asa cum prevede legea. Federatia “Solidaritatea Sanitara” a initiat o petitie online, in care cere respectarea drepturilor medicilor, si le-a recomandat doctorilor care fac garzi sa nu semneze contractele de munca partiale.

Dupa esecul discutiilor purtate, vineri, cu Ministerul Sanatatii, Federatia “Solidaritatea Sanitara” considera ca exista riscul ca medicii care fac garzi sa nu primeasca anumite drepturi prevazute in lege. Prin urmare, organizatia sindicala i-a sfatuit pe acestia sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres urmatoarele drepturi: un spor cuprins intre 25% (minimum obligatoriu) si 75%, toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte, concediu de odihna aferent garzilor suplimentare, sa nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore si dreptul de a avea liber dupa garda, cel putin 24 de ore. Recomandarea a fost transmisa prin email catre 12.000 de medici din spitalele publice.

Totodata, in acest weekend, a fost lansata si o petitie online care “are ca scop apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, atat cele aferent normei de baza, cat si garzile suplimentare normei de baza”. In doar cateva ore, peste 900 de medici au semnat aceasta petitie si s-au aratat pregatiti sa refuze garzile, blocand astfel sistemul sanitar.

Ca reactie la amenintarile sindicalistilor, Ministerul Sanatatii a recunoscut ca “situatia actuala nu este normala” si a anuntat ca lucreaza “in regim accelerat” la modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare. Totodata, a anuntat ca garzile efectuate in afara programului de lucru “vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale”.

Potrivit unui studiu recent, realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala “Solidaritatea”, la solicitarea organizatiei “Solidaritatea Sanitara”, trei sferturi dintre medicii din Romania lucreaza incontinuu mai mult de 24 de ore, iar unul din trei medici ajunge sa depaseasca o durata de munca legala chiar si de 33 de ore (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img