miercuri, 24 aprilie, 2024

Situatia muncitorilor romani din Diaspora convoaca intalniri pe plan extern. Ministerul de Externe cauta solutii

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul RF germania în România, Cord Meier-Klodt, cu care a discutat despre situaţia lucrătorilor sezonieri şi viitoarea Preşedinţie germană a Consiliului UE.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, Aurescu a reiterat "atenţia prioritară pe care autorităţile române o acordă situaţiei cetăţenilor români sezonieri sau rezidenţi din Germania şi a exprimat preocuparea constantă a autorităţilor române pentru respectarea drepturilor acestora şi pentru asigurarea condiţiilor adecvate de muncă, mai ales în contextul generat de noul coronavirus".

Ministrul a salutat modificarea cadrului legislativ german, care va oferi "mai multă" protecţie de muncă, socială şi sanitară lucrătorilor din industria cărnii şi a exprimat interesul pentru menţinerea unui dialog constant şi deschis, pentru identificarea în comun a celor mai bune soluţii pentru cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în Germania, a precizat MAE.

În acest sens, a adăugat sursa citată, s-a convenit, ca obiectiv comun, tratarea cu "maximă" prioritate, prin demersuri conjugate, a problematicii lucrătorilor sezonieri şi rezidenţi români din Germania.

Ministrul român de Externe a salutat priorităţile viitoarei Preşedinţii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie, evidenţiind complexitatea agendei europene în perioada următoare şi asigurând partea germană de întregul sprijin al României în derularea acestui mandat, "cu obiectivul avansării şi consolidării proiectului european".

Totodată, a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţia crizei epidemiologice din România şi Germania şi măsurile de relaxare care se au în vedere în perioada următoare. Cei doi oficiali au exprimat interesul cu privire la reluarea agendei politico-diplomatice dinamice din acest an, de îndată ce condiţiile o vor permite.

În cadrul întrevederii a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Republica Moldova. Ministrul Aurescu a menţionat sprijinul substanţial acordat de România cetăţenilor din Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de coronavirus şi a arătat că Bucureştiul "va continua să sprijine eforturile de avansare a parcursului european al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor" acestei ţări.

Citește și: Pe fondul pandemiei COVID-19, USR vrea vot prin corespondență la alegerile locale

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul german au stabilit să continue dialogul şi coordonarea între cele două părţi cu privire la evoluţiile din Republica Moldova, inclusiv în perspectiva Preşedinţiei germane a Consiliului UE, cu obiectivul încurajării reformelor necesare pentru apropierea de UE şi respectării depline a valorilor democratice şi a statului de drept

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img