joi, 28 martie, 2024

Situatie critica intr-o zona din judetul Vaslui.Nu sunt medici care sa aiba grija de bolnavii psihic

Distribuie:

Publicat:

In orasul Murgeni, unde este singura sectie pentru bolnavii cu afectiuni psihice, timp de 22 de ani a lucrat un singur medic psihiatru. Abia anul trecut a venit si un al doilea, insa chiar si asa sunt mai putin de jumatate din cat ar fi necesar. Managerul spune ca rezidentii care initial promit ca vor veni pe post pleaca pentru ca orasul este mic si sarac. Nici macar locuintele de serviciu nu ii motiveaza sa ramana.

 Florin Stoian este unul dintre cei doi medici psihiatri care lucreaza la Spitalul din Murgeni. A venit aici in urma cu aproape cinci ani si, pana anul trecut, a trebuit sa faca singur fata celor peste 110 bolnavi. Acum, mai are un coleg, insa recunoaste ca munca este istovitoare, mai ales ca zilnic face naveta cate 80 de kilometri dus-intors de la Barlad. ”A fost destul de solicitant, inca de la inceput, chiar un pic m-am panicat. Am mare nevoie de colegi. Din pacate cei mai multi opteaza pentru posturi mai bine platite,” povesteste tanarul.

Potrivit legii, un medic psihiatru ar trebui sa aiba in ingrijire cel mult 25 de bolnavi. in realitate insa, la Murgeni medicii au de doua ori mai multi pacienti. Spitalul ar mai avea nevoie de inca trei medici, dar posturile sunt neatractive.”De-a lungul anilor, am avut scoase la concurs si au fost si ocupate posturi de medici rezidenti pentru spitalul Murgeni, dar la terminarea rezidentiatului vin, vad unitatea si ne spun la revedere”, a declarat Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Nici salariul nu ii motiveaza. ”2.000 de lei este salariul unui debutant.

 Medicul psihiatru nu face numai psihiatrie, face si medicina interna si pediatrie si chirurgie si ginecologie, in functie de cazurile care se prezinta la compartimentul de garda,” explica Lilica Otel, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Conducerea spitalului a amenajat chiar si o locuinta de serviciu ca sa-i scuteasca pe medici de naveta sau chirie, dar tot fara succes. ”Avem in momentul de fata doua apartamente pe care le putem pune la dispozitie. Daca vor veni alti medici care sa ceara locuinta  am avea”, a declarat Ioan Buta, primar Murgeni. Conducerea Spitalului de Psihiatrie din Murgeni are insa o speranta. Un tanar rezident aflat in anul al treilea va veni sa profeseze aici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img