vineri, 19 aprilie, 2024

Situatie fara precedent in Romania! Impozitul pe venit va suferi SCHIMBARI MAJORE

Distribuie:

Publicat:

Guvernul pregateste o adevarata revolutie bugetara pentru 2018. Impozitul pe venit ar putea merge integral la bugetele locale, situatie fara precedent in Romania.

Guvernul pregateste modificarea mai multor legi pentru ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa mearga direct si integral la administratiile locale (primarii, consilii judetene), pentru a finanta functionarea acestora, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh.

Conform programului de guvernare, in zona de finantare a autoritatilor locale, in acest moment lucram la modificarea Legii 273 a finantelor publice locale si in acest sens, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursa a bugetelor locale. Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al presedintelui Consiliului Judetean nu va reusi sa colecteze aceasta sursa, vom fi sprijiniti de catre ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv catre bugetele locale. Aceasta este prima modificare majora pe care o vom aduce la Legea Finantelor Publice”, a declarat ministrul Dezvoltarii.

La aceasta ora, Bugetul de stat pastreaza de 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea le restitutie catre administratiile locale – potrivit Legii 273 a finantelor publice locale, dupa cum urmeaza:

– 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit;
– 11,25% la bugetul local al judetului;
– 18,5% intr-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului.

Concret, pe datele operative publicate de Ministerul Finantelor la sfarsitul lunii ianuarie anul acesta, bugetul central a colectat in 2016 27,8 miliarde de lei din impozitul pe venit, din care 18,3 miliarde de lei au plecat spre administratiile locale, iar 9,5 miliarde au ramas la bugetul de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img