joi, 18 aprilie, 2024

Situatie revoltatoare la Husi: Dumitru Buzatu isi baga coada intr-o mostenire fabuloasa. O manastire importanta a fost prinsa in scandal

Distribuie:

Publicat:

@ Caz unic in zona municipiului Husi @ Casa unui celebru academician a ajuns sa fie disputata ca la usa cortului de autoritati, mostenitori si Biserica Ortodoxa @ Mostenitorii ajung sa moara cu dreptatea in mana @ Desi au o decizie a instantei de partea lor, autoritatile refuza sa o puna in aplicare @ O celebra manastire din zona a investit o sumedenie de bani in acel imobil si nu pare decisa sa renunte la ea

Caz exploziv petrecut in municipiul Husi.

La mijloc sunt implicati Dumitru Buzatu, seful Consiliului Judetean Vaslui, si importante fete bisericesti. Totul se leaga in jurul unui celebru imobil, in care a locuit academicianul Mihai Ralea si care, cu zeci de ani in urma, a intrat in posesia altei persoane. Familia lui Dumitru Vanatoru a cerut restituirea in natura a cladirii din cartierul Dobrina, din Husi, ce a fost luata abuziv de regimul comunist si transformata in sediu de IAS. Ulterior, cladirea a intrat in administrarea Manastirii “Schimbarea la Fata”, care a investit foarte multi bani in renovare si care nu vrea sa renunte.

Ani la rand, familia Vanatoru a incercat prin diverse actiuni sa reintre in posesia cladirii cumparate in 1965 de Dumitru Vanatoru, de la mostenitorii academicianului Mihai Ralea. Cu toate acestea, desi Primaria Husi a recunoscut dreptul de proprietate, acesta a fost contestat tocmai de reprezentantii Manastirii “Schimbarea la Fata”, lucru care a facut ca povestea sa ia o alta intorsatura. Familia Vanatoru a cerut din nou restituirea in natura a imobilului situat in orasul Husi, jud. Vaslui, cartierul Dobrina, str. Dobrina fost nr. 89, format din 2/3 cota indiviza din fosta Casa Ralea si 15.000 mp teren aferent, dar si in subsidiar, in echivalent valoarea imobilului. Cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai complicate. O alta instanta a dispus ca seful CJ are dreptul de a decide restituirea imobilului, lucru pe care acesta l-a refuzat cu indarjire. Mostenitorii lui Vanatoru au de partea lor decizia Inaltei Curti, de care insa Dumitru Buzatu nu tine cont.

Iata si ce se spune in motivare:

“Mostenitorii defunctului Vinatorul Dumitru, decedat la data de 22.10.2009, potrivit Certificatului de mostenitor legal nr. 116 din 03.11.2009 eliberat in dosarul nr. 134/2009 de Notarul Public Dragomir Romelia din Bucuresti, reprezentati de Vinatoru Danut au formulat o actiune impotriva masurii de respingere a restituirii imobilului in baza unei minute a Presedintelui Consiliului Judetean Vaslui.

Calitatea de proprietar al defunctului Vinatorul Dumitru a fost stabilita cu autoritate de lucru judecat in cuprinsul considerentelor Sentintei civile nr. 1260/04.06.1973 pronuntate in dosarul nr. 1810/1972 de catre Judecatoria Vaslui unde s-a retinut ca in luna octombrie 1965 Vinatorul Dumitru a cumparat de o parte importanta dintr-un imobil format din constructii si teren plantat si neplantat cu vie si pomi de la mostenitorii academicianului Mihai Ralea, situat in cartierul Dobrina orasul Husi, unde a realizat investitii si exploatari. Cele consemnate in cuprinsul Sentintei mai sus mentionate cu privire la dreptul de proprietate al defunctului Vinatorul Dumitru asupra imobilul ce face obiectul prezentului litigiu au fost mentinute si prin Decizia civila nr. 419/31.07.1973 pronuntata de Tribunalul Vaslui in cadrul aceluiasi dosar. Astfel in baza deciziei civile de mai sus, Consiliul Popular al jud. Vaslui emite decizia nr. 114/1974 prin care se nationalizeaza imobilul pe motiv ca a fost dobandit ilicit si este trecut in folosinta I.A.S. De altfel, in considerentele sentintei civile nr. 1260/04.06.1973 (din dosar 1810/1972) a Judecatoriei Vaslui s-a retinut ca in luna octombrie 1965, Vinatoru Dumitru a cumparat o parte importanta dintr-un imobil format din constructii si teren plantat si neplantat cu vie si pomi de la mostenitorii academicianului Mihai Ralea, situat in cartierul Dobrina Husi, facand investitii si exploatari. Prin decizia 419/1973 sus-mentionata se mentin considerentele si dispozitiile sentintei de mai sus. Astfel este de notorietate faptul ca defunctul Vinatoru Dumitru, era proprietarul imobilului Casei Ralea”, se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosar plimbat cu anii

Disperati, oamenii si-au cautat dreptatea in instanta, insa se pare ca vor muri cu ea in mana. Ei au depus la dosar toate inscrisurile doveditoare ale dreptului de proprietate, respectiv: chitanta intocmita pe 05.10.1965, prin care numita Ioana Elena Raluca confirma ca vinde numitei Gheorghiu Elena imobilul proprietatea celei dintai; declaratiile martorilor, cu care se face dovada ca Elena Gheorghiu a fost mandatara lui Vinatoru Dumitru, care ulterioar a instrainat numitului Rapanu Neculai 1/3 din imobilul improcesat, in schimbul unei sume de 24.000 lei, cum rezulta din declaratiile martorilor Rascanu Mihai, Rapanu Neculai, Rapanu Calipsona, Bugeag Miluta si Iordache.

Anterior, mostenitorii lui Vinatoru au formulat notificare pentru restituirea imobilului catre Primaria Husi, in urma careia primarul a stabilit ca Vinatoru Dumitru, potrivit actelor atasate notificarii, avea calitatea de proprietar al imobilului preluat abuziv, iar mostenitorii lui Vinatoru erau persoane indreptatite la restituire, motiv pentru care Primarul Husi a emis Dispozitia de restituire nr. 2277/29 aprilie 2004. Ulterior, Manastirea “Schimbarea la Fata” a formulat o actiune in anularea dispozitiei mai sus mentionata, ce a format dosarul nr. 7808/110/2010 pe rolul Tribunalului Vaslui, care a trecut prin mai multe cicluri procesuale si stramutari, finalizandu-se  prin anularea dispozitiei de restituire emisa de primarul din Husi, in mod irevocabil, pe motiv ca nu aceasta era unitatea detinatoare a imobilului, dar si s-a stabilit faptul ca persoana competenta sa solutioneze notificarea subsemnatilor este presedintele Consiliului Judetean Vaslui”, au aratat magistratii de la o instanta anterioara.

Culmea, i s-a dat putere sporita lui Buzatu, care are de partea sa oamenii bisericii si nu vrea sa cedeze imobilul. Cu alte cuvinte, Buzatu refuza sa tina cont de hotararea de la Inalta Curte. Ca urmare a dispozitivului hotararii judecatoresti definitive, pronuntata in dosarul 7808/110/2010, primarul din Husi a transmis notificarea partilor din dosar si a trimis toata documentatia aferenta catre Prsedintele Consiliului Judetean. Ulterior, mostenitorii lui Vinatoru au fost notificati de Presedintele Consiliului Judetean Vaslui sa se prezinte in data de 21.02.2017 la sediul Consiliului Judetean Vaslui, desi timp de 2 ani nu s-a dispus o solutie notificarii formulate. Astfel, revendicarea Casei Mihail Ralea, care a trecut o data prin instanta doar pentru clarificarea aspectelor procedurale si stabilirii unitatii detinatoare, a reinceput. Este vorba de aceeasi casa in care Manastirea “Schimbarea la Fata” a investit milioane pentru refacerea imobilului.

“Cu toate ca investitia materiala si spirituala a Bisericii este de necontestat, este totusi criticabil faptul ca, in urma unor cicluri procesuale indelungate, pretentiile mostenitoriilor lui Vinatoru Dumitru nu au fost rezolvate. Mai mult decat atat, din sustinerile presedintelui Consiliului Judetean, nu acesta este organul administrativ ce trebuie sa dea o solutie cu privire la acea notificare, desi o hotarare judecatoreasca obliga intocmai la aceasta. Astfel, dupa tot ceea ce au indurat mostenitorii lui Vinatoru Dumitru, precum si autorul acestora in perioada comunista, ar fi fost normal ca, in baza unei legi de reparatie, acestia sa nu fie plimbati intre diverse institutii, ce isi declina reciproc competenta, si ca notificarea acestora sa fie rezolvata pana la aceasta data.
Litigiul initial, demarat in anul 2010, nu a avut nicio finalitate pana acum, iar dupa 7 ani, mostenitorii lui Vinatoru Dumitru se afla in aceeasi situatie”, au aratat reprezentantii familiei mostenitorilor.

Nimeni nu stie unde se va ajunge

Pornind de la istoricul proprietatii apartinand personalitatii publice Mihail Ralea (fost eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stanga, profesor la Universitatea din Iasi, membru titular al Academiei Romane, director al revistei “Viata romaneasca”), pana la lacasul religios actual, a fost cale lunga. Manastirea “Schimbarea la Fata” a fost ridicata in anul 1996, prin grija PS loachim Bacauanul. Initial s-au amenajat cateva chilii in casa filosofului Mihail Ralea. Paraclisul s-a zidit intre 1997 si 1998, biserica mare inaltandu-se intre anii 1999 si 2004. Casa Ralea a intrat in proprietatea publica a statului roman si totodata in administrarea Episcopiei Husilor printr-o hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial pe 29 iunie 1995. De atunci, oamenii Bisericii au facut modernizari, care au schimbat aproape in totalitate imobilul vechi, cu ajutorul sponsorilor.

“Manastirea a fost infiintata in luna aprilie 1966, pe fosta proprietate a omului de cultura Mihail Ralea, avand obste de calugarite. La 6 mai 1996 se instaleaza aici primul vietuitor, Ieromonahul Timotei Condurache, de la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ca preot slujitor al asezamantului. Manastirea a fost populata in continuare cu maici de la Techirghiol, de la Parvesti, judetul Vaslui, si surori din lume. In Casa Ralea s-au organizat staretia, trapeza, bucataria, chiliile si camera pentru oaspeti. Pentru efectuarea slujbelor zilnice s-a improvizat un mic paraclis intr-una din camerele casei scriitorului. In vederea ridicarii bisericii manastirii s-a elaborat proiectul si s-a inceput aprovizionarea cu materialele de constructie, iar in cursul anilor 1997-1998, constructia a fost terminata.

Fatadele exterioare ale bisericii sunt captusite cu dranita. Ridicarea acestei frumoase si impunatoare biserici, care se vede de la mari distante cand se circula pe sosele venind dinspre Iasi, Crasna sau Husi, nu s-ar fi putut realiza in asa de scurt timp fara aportul deosebit al Episcopului de Husi, Ioachim. Pentru aceste motive, Episcopia Husilor a urmarit si urmareste indeaproape cursul tuturor litigiilor desfasurate si, cu siguranta, va avea in vedere clarificarea situatiei juridice a acestei asezari religioase si in viitorul apropiat”, au aratat si fetele bisericesti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img