sâmbătă, 20 aprilie, 2024

SOCANT! Copii cu dizabilitati, batuti si umiliti. Cadru didactic: TOTI BATEM LA EI. Sunt ca animalele

Distribuie:

Publicat:

Batuti, legati si umiliti, la acest tratament inuman ar fi fost supusi copiii cu dizabilitati care invata la o scoala speciala din Capitala. Un angajat al institutiei a fost filmat in timp ce povesteste ororile la care sunt supusi micutii. Cu nonsalanta, omul povesteste cum toti colegii lui bat acei copii, pe care el ii numeste animale.

O asociatie care lupta pentru drepturile copiilor cu dizabilitati a sesizat institutiile statului, inclusiv Parchetul dupa ce au intrat in posesia unor imagini halucinante. Intr-o inregistrare, unul dintre profesori marturiseste ca fara corectie, copiii din Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 din Bucuresti, pe care ii numeste animale, i s-ar urca in cap.

Trebuie sa-i pedepsesc intr-un fel, sa stie de frica. Doamna Guzu bate la ei ca la fasole. Toti batem la ei. Toti! Toate clasele, de sus pana jos, nu exista clasa sa nu… Dar nu trebuie sa-i injuri, dar poti sa-i caftesti”, povesteste profesorul, potrivit stirileprotv.ro. Hohotele de ras de la sfarsitul inregistrarii fac si mai ingrozitoare marturia unuia dintre profesorii Scolii Speciale din Sectorul 4 al Capitalei care se descrie ca fiind un om bun, pentru ca el nu “bate ca la fasole” copiii, cum ar face alti colegi. Fara sa stie ca este filmat, omul continua destainurile.

Eu nu ma bag peste clasa lu’ ala, nu ii dau corectie. Nu ma duc sa il bat. Cu ai mei fac circ, dar cu usile inchise. Fiecare profesor face circ cu ei. Stii cum sunt astia? Ca animalele… te las cu 10 in clasa, fa tu ordine in ei!“, continua profesorul.

“Animalele” de care vorbeste sunt elevii cu diferite grade de handicap. Cel care a filmat totul, la randul lui angajat al unitatii de invatamant, spune ca a fost singura metoda pentru a demonstra ce se intampla sub ochii lui. Pentru ca altfel, doar printr-o declaratie, autoritatile l-ar fi ignorat. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, Avocatul Poprului si Autoritatea Nationala Pentru Protectia Drepturilor Copilului cu privire la abuzurile si relele tratamente aplicate copiilor cu dizabilitati din Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 din Bucuresti.

“Copiii cu dizabilitati din Scoala Speciala Gimnazialanr. 4 sunt batuti cu brutalitate in mod sistematic de cadrele didactice, sunt legati cu funia si transportati catre diferite zone ale unitatii de invatamant, sunt agresati fizic, psihic si emotional permanent. Conform probelor video si a declaratiilor personalului scolii, copiii sunt dati cu capul de pereti, trantiti pe jos, trasi de par, lasati nesupravegheati la ore, tinuti dezbracati in scoala, totul desfasurandu-se “in spatele usilor inchise”, asa cum declara unul dintre profesorii scolii in cauza”, transmite ONG-ul.

Voluntarii au atasat si alte doua fotografii. Una in care apare mana lovita a unui copil si o alta unde cei mici sunt legati cu o sfoara pe care o tine o ingrijitoare.

Un profesor care preda la scoala speciala spune ca poza in care cei mici sunt legati nu arata o masura umilitoare, ci o tehnica de invatare. “Este ca sa spun asa un sistem didactic. Deci folosim rareori, cand sunt copii la inceput sa invete sa mearga doi cate doi. Ei nu sunt legati, ci se prind de aici cu manutele”, a declarat Lumanare Mihaela, profesor de terapii special.  Directia de Asistenta Sociala Sector 4 si Inspectoratul Scolar au fost sesizate in legatura cu aceste aspecte de doi angajati ai scolii, care au copiii cu dizabilitati. Ca urmare a sesizarilor, cei doi angajati ar fi fost sanctionati.

Parintii copiilor cu dizabilitati inscrisi in scoala nu au acces la informatii, copiii sunt incapabili sa comunice tratamentele inumane la care sunt expusi, iar cei care au luat la cunostiunta de anumite fapte sunt intimidati si timorati de conducerea scolii, ingroziti fiind de lipsa unei alternative si de faptul ca nu vor mai avea unde sa-si duca copiii la scoala, in timp ce ei merg la serviciu“, informeaza CEDCD.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img