News Flash:

SOCANT! La un pas de Piata Victoriei sunt radiatii de ZECI DE ORI mai PUTERNICE decat la Cernobil

14 Februarie 2017
1592 Vizualizari | 0 Comentarii
O noua investigatie a celor de GSP releva faptul ca angajatii Muzeului de Geologie si vizitatorii sai sunt expusi la radiatii incredibil de pari, de pana la peste 200.000 ori peste limita admisa.

Cifra de pe ecran oscileaza puternic.Adriana Ion se deplaseaza spre gramada din curte, acoperita cu o prelata. Nu exista niciun marcaj, oricine dintre vizitatorii muzeului se poate apropia. Pe aici, vara alearga grupurile de copii care vin sa vada rocile. La doi metri de morman, radiatia este de 0,345 μSv/h, aproape dublu fata de doza normala.
Ce reprezinta cifrele? In termeni stiintifici, intensitatea totala a radiatiei gama este exprimata sub forma de echivalent de doza ambientala ”sievert – μSv/h”. 14.000 de vizitatori are Muzeul de Geologie in ”Noaptea muzeelor deschise”, al treilea obiectiv din Bucuresti ca preferinta a publicului Cand Adriana Ion parcurge cei doi metri, radiodebimetrul de tip Berthold Umo descopera o radiatie care escaladeaza la 2.167 μSv/h!

Asta inseamna de 10 ori mai mult decat limita impusa ”zonei negre” de la Cernobil.

”Ce e sub prelata? Mamutii?”, intreaba Adriana Ion, geochimistul care masoara.

Geochimia este o specializare a Facultatii de Geografie, iar Adriana Ion are responsabilitatea masurarii radioactivitatii.

”Mamutii?”, insista ea.

Cei din jur confirma printr-o simpla miscare din cap.

”Fosilele au un grad de iradiere mare”, explica unul dintre paleontologii muzeului, socat si el de felul in care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul detine fosilele a doi mamuti, sositi in perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelata! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuti sunt radioactivi, iar vizitatorii si lucratorii nu beneficiaza de nicio protectie.

Apoi, grupul merge spre pivnita de minereuri, care are intrarea tot in curte. Inaintea usii metalice din zona de depozitare, valorile masurate sunt normale. Dar, inauntru, printre rocile pastrate de-a valma, ecranul o ia razna. E si mai rau!

In pivnita, debitul radioactivitatii e de 10 ori mai mare decat la ”gorganul mamutului”.

”E intre 4.000 si 21.680 μSv/h!”, citeste Adriana Ion cifra din depozitul subteran.

Zona neagra, de la Cernobil, in care nimeni nu s-a mai intors, niciodata, are radiatii de peste 200 μSv/h.

Pe 22 aprilie 2016, la Muzeul National de Geologie de langa Piata Victoriei din Bucuresti, in doua zone se descopera radiatii intre de 20 de ori si de 100 de ori mai mari decat in zona interzisa de la Cernobil, mai arata Tolo.ro. Sau, altfel spus, radiatiile din aceste puncte sunt de 200.000 de ori mai mari fata de cifrele acceptate! In muzeu sunt zone cu radioactivitate normala si alte puncte cu radioactivitate crescuta.

Asta nu inseamna ca trecatorii sau oamenii care manifesteaza in Piata Victoriei sunt afectati.

Dar cei care intra in curtea institutiei publice si se apropie de cele doua zone nesemnalizate se afla in pericol, potrivit propriilor concluzii ale Muzeului de Geologie!
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041429 (s)