News Flash:

Socialismul s-a dovedit falimentar - Cuba isi deschide larg portile catre sectorul privat pentru relansarea economiei

8 Februarie 2021
313 Vizualizari | 0 Comentarii
media 142846280887817500 jfif

Cuba a anunţat sâmbătă că activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor, o reformă majoră într-o ţară în care statul şi întreprinderile sale domină economia, puternic afectată de pandemie, notează AFP potrivit Agerpres.

Măsura, dezvăluită în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern, potrivit cotidianului oficial Granma, al Partidului Comunist aflat la putere.
Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată de deplin în 2010, chiar dacă elanul său real datează de la încălzirea istorică dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfârşitul anului 2014 sub Barack Obama. Dar el a rămas limitat la o listă de activităţi stabilite de stat.

"Lista anterioară cu 127 de activităţi autorizate este eliminată", a indicat ministrul muncii.

Mai mult, de acum înainte o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi doar o minoritate: "Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permis exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124", a explicat ea, fără alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămână interzise activităţii private.

"Dezvoltarea activităţii în domeniul privat este obiectivul acestei reforme de îmbunătăţire" a sectorului, a asigurat ministrul.

Reforma este "o etapă importantă pentru creşterea ocupării forţei de muncă", a subliniat pe Twitter ministrul economiei, Alejandro Gil. Ea merge "în aceeaşi direcţie cu unificarea monetară" care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme îşi propun să relanseze economia: a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta preţioasă a turiştilor.

Liberalizarea sectorului privat este "o etapă foarte pozitivă, chiar dacă vine târziu", deoarece "până acum forţa de muncă privată a funcţionat în mod foarte limitat" pe insulă, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana.

"Era necesar să se însoţească unificarea monetară cu măsuri pentru a facilita crearea de locuri de muncă" şi tocmai în sectorul privat "poate exista o sursă importantă de locuri de muncă", a adăugat el.

Peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, 14,5% din populaţia activă, pe această insulă de 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi în principal în gastronomie, transport (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turişti.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1435 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049016 (s)