vineri, 19 aprilie, 2024

Societatea Romana de Pneumologie: Spitalele de la noi nu au dotarile pentru transplant pulmonar

Distribuie:

Publicat:

Societatea Romana de Pneumologie (SRP) impreuna cu grupul de lucru pentru transplant pulmonar din cadrul SRP au sustinut o conferinta de presa si au redactat o scrisoare deschisa prin care arata de ce nu se poate face transplant de plamani in tara noastra in prezent.scrie mediafax.ro

 “In acest moment sistemul sanitar din Romania nu este pregatit sa sustina in deplina siguranta pentru pacient transplantul pulmonar. Desi actul operator (operatia in sine) poate fi sustenabil la noi in tara, monitorizarea post-transplant si managmentul complicatiilor postransplant, nu sunt fiabile in acest moment in Romania. Procedurile complexe care trebuie executate postransplant pentru a diagnostica si trata aceste complicatii postransplant pulmonar, extrem de frecvente si complexe nu pot fi efectuate corect si complet in acest moment in Romania. Tara noastra nu are o echipa medicala extinsa, multidisciplinara cu o vasta experienta in domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventionala, cardiologie inclusiv interventionala, anatomie patologica. Dotarile corespunzatoare pentru aceasta echipa multidisciplinara, laboratoarele si dotarile aferente nu exista. Medicatia post-transplant nu se poate asigura. Experimente de transplant au avut loc si in Turcia, in 1999, cu o rata de supravietuire de 0%”, se arata in scrisoarea deschisa redactata de Societatea Romana de Pneumologie (SRP).

In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta alaturi de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, membrii SRP au sutinut la unison ca niciun centru medical din Romania nu are dotarile necesare pentru a ingriji un pacient dupa efectuarea transplantului pulmonar.

“Ne-am ocupat de pacientii transplantati cu o anumita limitare de competenta. Aveti incredere in medicina pe care o oferim, nu suntem neprofesionisti, dar performanta in medicina nu atarna numai de calitatile intrinseci ale actorilor, ci si de eficienta si implicarea sistemului. Deseori sistemul de sanatate n-a fost in masura sa creasca, sa stimuleze performantele specialistilor. Avem toate grupurile si competentele necesare efecturaii transplantului, numai ca la ceea ce exista e nevoie si de o baza, de o infrastructura. Trebuie sa existe un adevarat program, sa se identifice obiectivele, mijloacele, actorii sa fie evaluati si nu sa se lase camp liber haiduciei si initiativelor extrem de dezamagitoare”, a declarat Bogdan Miron, profesor universitar doctor, specialist pneumolog, Institutul ,,Marius Nasta”, Bucuresti.

 Pana in acest moment au fost transplantati 38 de pacienti romani la spitalul universitar AKH Viena, care sunt monitorizati in centrele de referinta din tara, Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, in stransa colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena, iar in momentul in care apar complicatii ce depasesc competentele medicilor romani, acesti pacienti sunt trimisi la Viena pentru tratament, toate cheltuielile fiind suportate de stat.

“In cazul in care astazi s-ar incepe programul de transplant in Romania, chiar si sub forma unor interventii simple, niciunul dintre pacientii transplantati la AKH Viena nu ar mai putea merge la tratament acolo, niciun roman nu ar mai putea face transplant pulmonar in strainatate, pentru ca nu se va mai putea apela la formularul E112, prin care CNAS deconteaza astfel de interventii”, a explicat Cristian Cojocaru, medic primar la Clinica de Pneumologie din Iasi.

Referitor la spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, specialistii pneumologie din cadrul SRP spun ca nimeni nu stie exact care sunt dotarile acestei unitati medicale si nici cine sunt specialistii care ar urma sa lucreze acolo. Din analiza proiectului prezentat de managerul unitatii medicale, membrii Societatii Romane de Pneumologie au ajuns la concluzia ca viata unui pacient care face transplant pulmonar in aceasta unitate ar fi serios pusa in pericol prin prisma faptului ca pentru multe dintre investigatiile medicale post-operatorii acesta ar trebui transportat, cu salvarea, la alte trei spitale. Astfel, pericolul contractarii unor infectii ar fi foarte mare, iar viata pacientului va fi pusa in pericol, sustin membrii SRP.

“In cadrul Societatii Romane de Pneumologie s-a constituit, din data de 6 octombrie 2016, Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar, sub coordonarea Profesorului Universitar Doctor Ioan Cordos, grup care nu a fost consultat pana in acest moment in aceasta problematica. Ne-am bucura ca in urma acestor dezbateri publice sa se gaseasca o solutie rapida in favoarea pacientilor care necesita transplant. Ne manifestam inca o data ingrijorarea in privinta fortarii acestui act medical”, se mai arata in scrisoarea deschisa a SRP.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img