vineri, 19 aprilie, 2024

Soferii tineri, pericol pe sosele. Vinovati in jumatate din accidentele produse in Romania

Distribuie:

Publicat:

Un sofer cu experienta, asezat pe locul din dreapta. Este solutia gasita de unii specialisti, pentru ca numarul accidentelor rutiere sa scada in randul tinerilor care se urca la volan la scurt timp dupa ce obtin permisul. Ei produc jumatate dintre accidentele de pe soselele din Romania.

Ionut Nicolae este inca elev. Peste doua luni, insa, implineste 18 ani. Si vrea sa-si faca singur un cadou cu adevarat de neuitat: sa obtina permisul de sofer. Este abia la a treia lectie de conducere si mai are multe de invatat.

Tanarul este olimpic la matematica si a fost admis la Universitatea Princeton din Statele Unite. Dupa Bacalaureat, va incepe studiile peste Ocean. Pana atunci vrea sa prinda suficienta experienta la volan, pentru a se descurca in traficul din America.

Ionut Nicolae, elev: Sper sa nu fiu implicat in astfel de evenimente si cred ca voi invata cat de bine se poate si sper sa nu am parte de prea multe accidente.

Vezi si: EXCLUSIV/UPDATE! GRAV accident rutier in fata la Moldova Center – FOTO/LIVE VIDEO

La varsta lui, Ionut se incadreaza intr-o categorie de risc a soferilor. In primele luni de la obtinere permisului, are de opt ori mai multe sanse sa faca un accident de masina decat un sofer de 35 de ani, de exemplu. Sunt rezultatele unui studiu facut de specialistii americani. Care propun ca tinerii sa fie insotiti pe scaunul din dreapta de un sofer cu experienta. Un lucru recomandat si de specialistii din Romania.

Rares Badea, instructor auto: Sa-l indrume sa-si creasca siguranta rutiera. Cred ca este o varianta cat se poate de buna pt ca o perioada de timp il tolereaza dar pe de alta parte, in tari civilizate sunt obligatorii acele scoli de conducere defensiva unde testezi lucrui si iti schimba optica.

In Romania, potrivit datelor de la Politia Rutiera, soferii care au pana la 30 de ani produc mai multe accidente decat orice alta categorie de varsta. Aproape 40 la suta din totalul evenimentelor rutiere grave.

Datele asiguratorilor auto din Romania ne arata un lucru interesant. Tinerii sub 25 de ani produc mai multe accidente si daca se afla la volanul unei masini puternice, de peste 2500 cm3. Cat de multe? De patru ori mai multe fata de un adult de 35-40 ani care conduce o masina cu motorizare 1.2.

In urma cu cateva zile un tanar de 19 ani din Giurgiu a distrus doua masini de politie si inca un autoturism, pe A1. El avea permisul de cateva luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img