vineri, 29 martie, 2024

Somnul, important in prevenirea dementei

Distribuie:

Publicat:

În urma unui nou studiu publicat în jurnalul Nature Communications se arată că o metodă de prevenție este să dormi suficient, iar somnul să fie de calitate.

Factorii de risc vinovați pentru demență, precum vârsta sau gena, nu pot fi controlați, dar există studii care demonstrează că există măsuri de prevenție care pot fi luate pentru a minimiza riscurile dezvoltării afecțiunii care are impact asupra a 50 de milioane de persoane la nivel global. În urma unui nou studiu publicat în jurnalul Nature Communications se arată că o metodă de prevenție este să dormi suficient, iar somnul să fie de calitate în special la 50-60 de ani.

Studiul, la care au participat aproximativ 8000 de persoane dn Marea Britanie pe o perioadă de 25 de ani, arată că persoanele care dorm cu regularitate șase sau mai puțin de șase ore au un risc crescut cu 30% ca la bătrânețe să se confrunte cu demența, spre deosebire de cei care au șapte sau peste șapte ore de somn pe noapte.

Somnul și scăderea riscului demenței

Nu este primul studiu care conturează o legătură între cantitatea și calitatea somnului și demența, dar este cel mai amplu de până acum. Știm că dacă nu dormim suficiente ore de somn sau dacă acesta nu este de calitate crește riscul de a ne confrunta cu demența. Cercetătorii încă încearcă să afle cu exactitate cum sunt cele două conectate, dar până acum există câteva teorii. În timpul somnului, creierului nostru i se permite să se curețe de toxine, inclusiv de beta-amloid, o proteină care poate fi uneori reprezentativă pentru boala Alzheimer.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img