News Flash:

Sondaj: Cat de nationalisti sunt romanii

25 Aprilie 2015
1332 Vizualizari | 0 Comentarii
Potrivit stiripesurse.ro,majoritatea romanilor prefera sa cumpere produse fabricate in Romania si nu in strainatate (alimente, electronice/electrocasnice, consumabile gospodarie, chiar si autoturisme). 89% din respondenti au declarat ca prefera sa cumpere alimente de orice tip fabricate in Romania.

- Trei sferturi din romani afirma ca magazinele ar trebui sa comercializeze produse romanesti, chiar daca ar avea un pret mai mare. Toti romanii sunt de acord ca eticheta produselor ar trebui sa contina tara de origine (ceea ce se intampla deja).

- Motive indicate pentru salariile mici din Romania – slabiciunea sindicatelor 77%, Romania are o economie firava 81%, exploatarea de catre straini 72%). Destul de putini (32%) considera ca problema e strict una interna, o lipsa a vointei de munca sustinuta (discursul neoliberal). Adeptii acestui discurs voteaza in mai mare masura cu partidele de dreapta. Peste 70% din romani considera ca in unele cazuri angajatii sunt exploatati de catre corporatiile straine (discursul socialist). Cei mai multi (80%) sunt optimisti, considerand ca mai exista loc de crestere in viitor.

- Consens asupra faptului ca politicile de austeritate au fost un esec (70%). Puternic anti-austeritate sunt votantii PSD (-38%), pensionarii in general (-27%), cei din rural (-19%). Dar si intelectualii sunt preponderent anti-austeritate (-17%).

- Aproape toti romanii considera ca bancile au abuzat de oameni prin regulile de creditare. 50 spre 70% sunt de acord ca bancile sunt responsabile pentru criza financiara.

- Perceptiile despre oamenii bogati din Romania sunt puternic negative: 86% considera ca s-au imbogatit prin mijloace ilegale si doar 4% ca s-au imbogatit in mod cinstit. Chiar si cei cu studii superioare considera in mare parte (70%) ca sunt corupti.

- 7 din 10 romani se declara pentru un impozit progresiv.

- Acord puternic pentru intarirea pedepselor pentru corupti, inclusiv confiscarea extinsa a averii (95% din esantion este TOTAL de acord).

- Cvasi-unanimitate in privinta ideii ca liderii romani din trecut, care au creat Romania ar trebui respectati mai mult in ziua de astazi (90% de acord). Nicolae Iorga este omul cu cea mai mare apreciere dintre cei masurati, urmat de Vlad Tepes si Tudor Vladimirescu. Eminescu si Mos Ion Roata sunt apreciati de 55%, sub ceilalti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0882 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031103 (s)