joi, 18 aprilie, 2024

SONDAJ CURS – Ce parere au romanii despre ‘taxa pe lacomie’/ Majoritatea romanilor cred ca pretul energiei ar trebui controlat de stat

Distribuie:

Publicat:

Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că românii au păreri împărţite cu privire la "taxa pe lăcomie", noua taxă impusă de Guvern, prin OUG 114/2018, asupra băncilor.

Potrivit cercetării sociologice, 41% dintre români sunt de părere că "taxa pe lăcomie" este o măsură bună pentru că obligă băncile la un comportament corect faţă de populaţie. Însă tot 41% dintre români cred că "taxa pe lăcomie" este o măsură abuzivă pentru că produce efecte negative pentru bănci şi firme. 18% dintre cei intervievaţi nu au răspuns.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminică, la Braşov, că un proiect de modificare a OUG 114/2018 se va afla pe masa Guvernului săptămâna viitoare, în ceea ce priveşte sectorul bancar propunerea fiind una de substanţă, cu "calcule foarte bine fundamentate", bazate pe datele Băncii Centrale. Detalii AICI!

În privinţa preţului la energie pentru populaţie, doar 29% dintre români sunt de părere că acesta ar trebui stabilit liber pe piaţă, în vreme ce 60% susţin că preţul la energie pentru populaţie ar trebui controlat de stat. 11% dintre cei intervievaţi nu au răspuns.

Metodologie:

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă în România, neinstitutionalizată, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1500 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-2,5% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 13- 28 februarie, 2019

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img