vineri, 29 martie, 2024

SONDAJ: peste jumatate din germani considera Statele Unite ale Americii drept o amenintare la adresa pacii in lume

Distribuie:

Publicat:

O majoritate a germanilor consideră SUA cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale, relevă un sondaj citat miercuri de dpa, relatează Agerpres.

Sondajul pe teme de securitate ale cărui rezultate au fost publicate miercuri de Centrul pentru strategie şi leadership a arătat că 56% dintre germani percep Statele Unite drept principala ameninţare, urmate de Coreea de Nord, cu 45%, Turcia, cu 42%, şi Rusia, cu 41%.

Totodată, o majoritate clară de 62% dintre respondenţi au fost de părere că ameninţarea cea mai mare pentru stabilitatea lumii o reprezintă comportamentul anumitor şefi de stat, în mai mare măsură decât conflictele militare, variantă aleasă de 52% dintre participanţii la sondaj, şi schimbările climatice, variantă pentru care au optat 43%.

Pe de altă parte, germanii se tem cel mai mult de perspectiva de a necesita asistenţă pe termen lung şi de demenţă, 40% declarându-se foarte preocupaţi de aceste aspecte. Puţin peste unul din trei germani sunt îngrijoraţi de ameninţarea sărăciei la bătrâneţe, precum şi de boli cu potenţial fatal cum este cancerul.

De asemenea, o majoritate clară vor ca statul să aloce mai mulţi bani pentru sănătate (70%), sprijinul familiei (69%) şi pensii (65%).

Şi în ce priveşte educaţia, 76% dintre germani vor ca şcolile să fie mai bine dotate.

Sondajul a mai indicat că aproape unul din trei germani sunt foarte preocupaţi de atacuri teroriste, dar astfel de temeri sunt mult mai puţin răspândite faţă de nivelul crescut înregistrat în 2016, după o serie de atacuri islamiste în Europa.

Studiul a fost realizat de Institutul de cercetare a opiniei publice Allensbach pe un eşantion de 1249 de persoane, între 5 şi 17 ianuarie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img