News Flash:

Spalarea fructelor nu elimina total riscul de imbolnavire

26 Februarie 2019
615 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8747 RON (+0.0003)
USD: 4.0535 RON (+0.0079)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
s604x0 spalat fructe

Cele mai multe persoane considera ca spalatul fructelor si a legumelor proaspete sub jetul de apa inlatura orice pericol de contaminare si imbolnavire. Specalistii atrag insa atentia ca uneori riscurile raman chiar si dupa aceasta actiune preventiva. Michael Doyle, profesor de microbiologia alimentelor la Universitatea Giorgia si director al Centrului de Siguranta Alimentelor, citat de wsj.com, a precizat doua mari pericole de imbolnavire in cazul fructelor si legumelor: pesticidele si microorganismele.

Acesta atrage atentia ca, in cazul microroganismelor prezente pe frunzele anumitor legume, spalarea acestora sub apa nu le poate inlatura in totalitate. Chiar si in cazul legumelor care au fost spalate si protejate prin ambalaj, apa nu poate inlatura microbii care s-au instalat printre frunzele plantei, in cazul salatei spre exemplu. Specialistul in microbiologie precizeaza ca ar trebui spalate sub jetul de apa si ierburile aromate precum coriandru, busuioc, rozmarin, coriandru, patrunjelul.

Acestia recomanda ca legumele proaspete sa nu intre in contact sau sa fie depozitate langa carnea de pui nepreparata, existand un risc de contaminare cu bacterii.  Solutiile personale de precautie nu sunt intotdeauna eficiente. Dr. Michael Doyle precizeaza ca solutiile pe care le gasesc unele persoane de a inlatura bacteriile de pe legume si fructe cu suc de lamaie sau otet, nu au efectul dorit de acestea. Profesorul precizeaza ca o solutie preventiva in acest caz ramane spalatul sub jetul de apa timp de 20 de secunde. Acesta precizeaza ca un interval mai mare de 20 de secunde nu are un efect mai mult, asa cum nici o temperatura mai mare nu ajuta in plus.

In cazul fructelor si legumelor care se pot decoji, profesorul Michael Doyle considera ca decojirea ramane una din cele mai bune solutie de preventie. Persoanele in varsta, cele foarte tinere, femeile insarcinate sunt persoanele cele mai expuse riscului de imbolnavire. Astfel li se recomanda sa spele mereu fructele si legumele inainte de a le manca.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020260 (s)