marți, 16 aprilie, 2024

Spania: Deși a mai scăzut, preţul electricităţii e de patru ori mai mare decât acum un an

Distribuie:

Publicat:

Preţul electricităţii a înregistrat o scădere pe piaţa angro din Spania şi pentru duminică a fost stabilit la 144,18 euro/MWh, cu aproape şase euro mai puţin faţă de sâmbătă, când a fost de 150,78 euro, conform datelor operatorului OMIE, relatează cotidianul spaniol "El Pais".

Dar, şi aşa, se menţine la un nivel atât de ridicat încât această zi este "duminica cea mai scumpă" din istoria Spaniei. Preţul este cu 15 euro mai ridicat faţă de duminica trecută şi de patru ori peste cel din aceeaşi zi a anului trecut, când a fost de 35 euro/MWh.

Vineri, a fost atins recordul absolut, preţul ajungând la 152,32 euro, iar sâmbătă a scăzut puţin, dar a continuat să rămână peste pragul de 150 euro/MWh..

Ca urmare a unui consum uşor mai redus, deci şi a cererii mai scăzute, preţurile se moderează puţin la final de săptămână. Pe ore, duminică maximul va fi atins în intervalul 22:00-23:00, cu un record de 167,53 euro/MWh, în timp ce nivelul minim va fi la ora 17:00, de 110,01 euro.

Escaladarea preţurilor, care s-a produs aproape zilnic începând din iunie, se datorează în special scumpirii gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi creşterii costurilor cu drepturile de emisii de CO2, scrie "El Pais". Deoarece vara aceasta nu prea a fost vânt şi cererea a crescut ca urmare a temperaturilor ridicate, au intrat în funcţiune ciclurile combinate, care utilizează gaze şi care au marcat preţul: la licitaţie, ultimul kilowatt adjudecat la preţul cel mai mare este cel care fixează toate preţurile.

Acest fenomen se întâmplă în măsură mai mare sau mai mică în toate ţările. Astfel, în Marea Britanie un MWh costă duminică 161,94 lire (189,63 euro), în Germania 105,22 euro, în Franţa 109,56 euro şi în Italia, unde Guvernul se pregăteşte să intervină, 133,7 euro. În Portugalia preţul este similar cu cel din Spania, deoarece împart piaţa, conform datelor obţinute de Efe de la respectivii operatori. În general, în Franţa, Germania şi ţările din Europa Centrală preţurile sunt mai reduse faţă de Spania, Portugalia, Italia sau Grecia.

În această situaţie, Guvernul lucrează la "un plan de avarie" pe care speră să îl aprobe marţea viitoare, pentru ca populaţia să beneficieze de o factură la electricitate similară cu cea din 2018. Se preconizează o reducere temporară a impozitelor şi măsuri pentru diminuarea taxelor ce intră în factură, precum costurile extrapeninsulare, prime pentru regenerabile sau fonduri destinate finanţării deficitului tarifar.

Executivul a aprobat deja până la finele anului o reducere a TVA de la 21% la 10% şi suspendarea impozitului pentru generare de 7% pentru consumatorii cu o putere contractată de până la 10 KW, cu condiţia ca preţul mediu lunar pe piaţa angro să fie peste 45 euro/MWh.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img