News Flash:

Spatiul aerian bulgaresc va fi pazit de catre avioanele NATO

6 Februarie 2016
1511 Vizualizari | 0 Comentarii
Bulgaria, in deficit de avioane de lupta moderne, a autorizat vineri participarea aeronavelor NATO la apararea spatiului sau aerian, printr-un amendament la legea apararii.

"Apararea spatiului aerian este realizata de catre armata bulgara, autonom sau in comun cu forte armate ale unor tari aliate", arata acest amendament adoptat — cu 96 de voturi pentru, 34 impotriva si 13 abtineri — dupa dezbateri intense.

NATO asigura deja apararea aeriana a celor trei tari baltice. La inceputul lunii septembrie, Romania a autorizat la randul sau — ca Bulgaria acum — ca avioane ale NATO sa asigure protectia spatiului aerian, ''alaturi de aviatia romana".

Opozitia socialista si ultranationalista bulgara a contestat vehement amendamentul legislativ, calificandu-l drept "un atentat la inviolabilitatea teritoriului national".

Flota de avioane de lupta, invechita, nu dispune in prezent decat de patru avioane MiG-29 aflate in stare buna. In pofida unei opozitii puternice din partea Rusiei, Bulgaria a incheiat cu Polonia un acord de reconditionare in aceasta tara a unor motoare de MiG-29, ceea ce ar permite ca la mijlocul lui 2016 sa se ajunga la sase avioane operationale.

aeronavelor nato
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0979 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038297 (s)